Recept: Vanille-Choco Swirl koekjes

Chocolade en vanille combineren prima met elkaar. En deze vanille en choco koekjes zien er ook nog eens geweldig uit! Voor dit recept greep ik terug naar ons basisrecept voor suikerkoekjes.

Voor mijn mede Orange is the New Black fans, dit gaat er door mijn hoofd bij deze koekjes :’)

 

Ingrediënten:

  • 300 gr bloem
  • 150 gr roomboter (op kamertemperatuur)
  • 150 gr witte basterdsuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 1 ei
  • 2 el cacaopoeder

 

Doe de boter, basterdsuiker en vanillesuiker samen in een kom. Meng dit met een mixer goed door elkaar tot een romig en luchtig geheel.

Tik dan het eitje erbij en mix dit weer tot je een glad beslag hebt. Voeg tot slot de bloem toe en meng dit er op een laag tempo door het beslag (je kunt het er ook doorheen spatelen).

Kneed het deeg nu met de hand tot een bal en verdeel het in 2 gelijke delen.

 

Vorm de ene helft tot een plat vierkant (dat is handig voor het uitrollen straks) en pak het in vershoudfolie.

Doe de andere deegbal weer in een kom en schep de cacao erbij. Kneed goed door tot het deeg egaal van kleur is. Maak ook hiervan een vierkant en pak deze ook in folie. Leg de plakken deeg een half uurtje in de koelkast om te rusten.

 

Haal het deeg weer uit de koelkast en de folie. Rol beide plakken deeg (los van elkaar) op een bebloemde ondergrond uit tot een rechthoek. Zorg ervoor dat het deeg niet dunner wordt dan een halve cm. Probeer beide plakken deeg in ongeveer dezelfde maat rechthoek uit.

Leg de plakken deeg op elkaar. Rol er nog een keer licht met de deegroller overheen zodat ze een beetje in elkaar gedrukt worden. Rol nu voorzichtig het deeg op. Als je het deeg te dun hebt uitgerold kan het zijn dat er her en der wat scheuren in komen. Dit kun je gewoon een beetje dichtdrukken weer.

Pak de rol deeg wederom strak in wat vershoudfolie en leg het nog een uurtje in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat de boter in het deeg weer hard wordt, waardoor de koekjes tijdens het bakken niet zullen uitlopen.

 

Haal de koek-rol weer uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snijd de rol in plakken van ongeveer een halve cm. Als het buitenste laagje loslaat kun je deze gewoon even aandrukken en vastplakken.

Je hoeft de rol niet persé in één keer op te snijden. Je kunt de rol prima wat langer bewaren in de koelkast, of zelfs in de vriezer.

Leg de koeken op een bakplaat met een bakpapiertje en bak ze in 10-12 minuten gaar. Ze zijn klaar als ze net aan de randjes een beetje bruin beginnen te worden.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.