Recept: Vanille panna cotta met aardbeien

We beginnen het nieuwe jaar met een gastblog van mijn broer Mark. Hij staat steeds vaker in de (voornamelijk oosterse) keuken en maakt zelfs lekkere desserts. Hij wilde graag het recept voor deze lekkere panna cotta met jullie delen:

Een poos geleden heb ik voor het eerst de panna cotta met aardbeien van Laura’s Bakery gemaakt. Erg lekker, maar ook mierzoet. Dit is mijn variatie op het recept, minder zoet en een klein beetje citroen voor extra frisheid.

 

Ingrediënten voor 2 personen*:

  • 250 ml slagroom
  • 1 tl vanille extract
  • 2 blaadjes gelatine
  • 20 gram suiker
  • 100 gram aardbeien
  • 1 tl citroensap
  • 1 el water

* in de foto’s ben ik dit dessert voor 6 personen aan het maken, niet voor 2. De hoeveelheden in de foto’s wijken af van de tekst.

Bereiding:

Doe de slagroom in een pannetje en zet het op het vuur. Leg de gelatine in water terwijl de slagroom op warmt. Zodra de slagroom aan de kook is 15 gram suiker (de andere 5 gram is voor de topping) en het vanille extract toevoegen. Goed roeren om alle suiker op te lossen.

 

Haal het pannetje van het vuur zodra alle suiker is opgelost. Knijp de gelatine blaadjes uit en doe ze bij de slagroom mix. Na ieder blaadje goed roeren om de gelatine gelijkmatig op te lossen.

 

In plaats van de panna cotta in een schaaltje te doen doe ik het liever in een glas. Dan hoef je het er ook niet uit te halen – gemak dient de mens. Verdeel de mix over de glazen en zet deze in de koelkast. Dit moet minimaal 3 uur in de koelkast staan om op te stijven.

 

Ontkroon de aardbeien en snij deze in kleine stukjes. Bij Dille & Kamille hebben ze een hele handige aardbei ontkroner, zeker als je wat meer moet dan is dit een stuk handiger dan een mesje. Ik wist tot voor kort ook niet dat die dingen bestonden.

 

Doe de gesneden stukjes aardbei in een kleine (!) pan. Als de aardbeien in de pan zitten dan moet het namelijk wel een beetje bij elkaar zitten. Doe hier de resterende suiker (5 gram of 1 el) en 1 el water bij. Zet dit op een laag vuurtje en laat het voor 20-25 min pruttelen tot de aardbeien on ongeveer uit elkaar vallen.

 

Haal de pan van het vuur en voeg 1 tl (5 ml) citroensap toe. Roer dit goed door de aardbeien en laat de topping afkoelen. Ik heb het in een kannetje met schenktuitje gedaan.

 

Als de panna cotta stijf is kan je de topping er overheen gieten. Eet smakelijk!

 

Mark Elissen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.