Recept: Vegan cranberry koeken

Op mijn werk werd eens in de zoveel tijd wel eens gevraagd of we geen vegan lekkers hadden. Nee dus. Kort geleden besloten we om het toch maar eens uit te proberen. Na flink wat googelen kwamen we uit op vegan cranberry koeken. Dat klonk heel lekker en, heel fijn, een heel makkelijk recept! Geen gekke moeilijk verkrijgbare ingrediënten, (bijna) alleen dingen die een beetje thuisbakker standaard wel in huis heeft. Daar houden wij wel van.

Ze werden ook nog eens heel lekker, na een beetje extra sleutelen met de hoeveelheden en wat experimenteren met extra smaakjes kwam uiteindelijk dit recept tot stand:

 

Ingrediënten:

  • 210 gr bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/2 tl zout
  • 75 ml zonnebloemolie
  • 75 ml sojamelk
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 tl gemberpoeder
  • 100 gr gedroogde cranberries

 

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Doe alle droge ingrediënten bij elkaar in een kom, roer deze ingrediënten even kort door elkaar. Voeg vervolgens de zonnebloem olie en sojamelk toe. Meng en kneed dit met de hand net zolang tot je een mooi samenhangend deeg hebt.

Maak balletjes van het deeg en verdeel deze over een bakplaat met een bakpapiertje. Druk de balletjes een beetje plat. Zorg er wel voor dat ze 1 a 2 cm uit elkaar liggen want ze lopen nog wat uit tijdens het bakken.

Bak de koeken in ongeveer 20 minuten licht goudbruin en gaar.

Afhankelijk van hoe dik je de koeken laat kan het zijn dat ze misschien 5 minuten langer moeten bakken, of juist iets korter als je ze platter maakt. Houd ze dan vanaf 15 minuten goed in de gaten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.