Basisrecept: Vegan mayonaise

Voor mijn werk bij Coffeemania verdiep ik me de laatste tijd wat meer in veganisme. Je wil natuurlijk iedereen lekker eten kunnen aanbieden. Ik had altijd wat reserveringen over veganisme, ervan uitgaande dat het allemaal maar moeilijk en lastig is. Maar ik vind het belangrijk om op zoveel mogelijk vlakken toch een goede basiskennis te hebben, jezelf blijven ontwikkelen en open staan voor nieuwe dingen is altijd goed!

Soms is het ook best moeilijk, ik verbaas me af en toe enorm over dingen waarvan ik niet wist dat er dierlijke producten in verwerkt zijn. Dat zijn er nogal wat. En hoewel er tegenwoordig steeds meer vegan alternatieven te koop zijn, is het ook leuk om te ontdekken waar je allemaal zelf een vegan variant van kunt maken. Dat scheelt soms ook nogal in de portemonnee. Vooral als het ingrediënten zijn die je waarschijnlijk toch al in huis hebt.

Sommige dingen zijn juist weer veel makkelijker dan ik had kunnen denken. Zoals deze ‘mayonaise’.

Ingrediënten:

  • 250 ml zonnebloemolie
  • 100 ml (ongezoete) soja drink
  • 1 el natuurazijn
  • 1 flinke el mosterd
  • snuf zout en peper

Nodig:

  • Staafmixer

Heel makkelijk en snel dus, doe alle ingrediënten bij elkaar in een grote maatbeker. Zet de staafmixer erin en begin onderaan. Zet je staafmixer aan en haal hem langzaam naar boven. Boem, klaar is je mayonaise.

Zo ongeveer dan, het is mogelijk dat niet alle olie al netjes in de mayonaise is opgenomen, maar je wil niet te lang met de staafmixer mixen. Dus zodra je mayonaise een mooie dikte heeft dan houd je op (en dit is echt vrij snel al), daarna kun je het beste gewoon met een lepel even roeren tot de laatste beetje olie zijn opgenomen.

Dan proef je natuurlijk even en kun je altijd nog een beetje extra peper en/of zout toevoegen als je wil. Maar je zou ook nog andere smaakjes toe kunnen voegen. Denk aan gedroogde of fijngehakte verse kruiden (zoals gedroogde dille, of verse peterselie of bieslook). Of misschien juist een specerij (misschien paprika of kerriepoeder).

Genoeg om te experimenteren dus met dit supersnelle easy peasy basisrecept voor vegan ‘mayonaise’.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.