Recept: Vegetarische pompoen lasagne

Ik weet eigenlijk niet of je dit wel een lasagne mag noemen, gezien je geen lasagnebladen gebruikt. Maar we gaan er gewoon voor, een echte herfst lasagne met pompoen en champignons! Het is op zich best makkelijk om te maken, maar er gaat wel veel tijd in zitten, vooral met al het snijdwerk, dus houd daar rekening mee. Maar als je dit eenmaal allemaal gedaan hebt dan valt het allemaal reuze mee.

De specerijen klinken misschien een beetje raar, vooral voor een lasagne. Maar zelf vind ik deze erg lekker met pompoen. Maar als je dit toch net een brug te ver is qua smaak-combinaties, dan kun je ook gewoon andere kruiden gebruiken. Vooral als je Italiaanse kruiden gebruikt dan blijf je toch net iets dichter bij de smaken van een traditionele lasagne, en daar is natuurlijk ook niets mis mee. 😉

Ingrediënten:

  • 1/2 flespompoen
  • 500 gr (kastanje)champignons
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 200 gr geraspte oude kaas
  • peper en zout naar smaak
  • scheut olijfolie
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1/2 tl gemalen nootmuskaat
  • 1/2 tl gemalen kruidnagel
  • optioneel voor de avonturiers: 1/2 tl kaneel

 

Snijd de bovenste helft van de flespompoen af en schil deze. Maak met behulp van een dunschiller of kaasschaaf een heleboel plakjes pompoen. Genoeg om ongeveer 4 keer een laagje in je ovenschaal te kunnen maken. Dit zijn je lasagnebladen. Verzamel ze in een kom of bak en zet apart. De resterende pompoen snijd je in hele kleine blokjes, deze gaan straks door de saus. Snijd de champignons in plakken en ga er dan helemaal op los met een mes en hak ze helemaal fijn. 😛

Zet de andere ingrediënten ook klaar.

Doe een scheutje olijfolie in een grote wokpan en zet deze op een laag tot middelhoog vuur. Doe de champignons en kleine blokjes pompoen erin en bak 5 tot 10 minuten tot de champignons een beetje bruin beginnen te worden.

Giet de blikken tomatenblokjes erbij. Voeg zout en peper en de andere specerijen toe en roer goed door. Laat de saus nu ongeveer een half uur op een laag vuur pruttelen zodat deze lekker in kan dikken. En dan natuurlijk even proeven of het naar je zin is. Tip voor als je de saus toch net iets te zurig vind, een klein schepje suiker erdoor roeren!

Nu de saus klaar is is het tijd om de lasagne op te gaan bouwen. Dat is heel simpel. Dun laagje saus, en dan een laagje van de pompoenplakken. Dit wissel je tot je schaal vol is, probeer wel te eindigen met een laagje saus. Dan maak je het af met een dikke laag geraspte oude kaas.

Wil je het gezonder houden dan gebruik je natuurlijk minder kaas. 😉

Dan schuif je de lasagne een half uur in de oven op 200 graden. Hij is klaar als de kaas lekker bruin begint te worden aan de randen.

Laat de lasagne even 10 minuten buiten de oven staan voor je hem aansnijd en opdient.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.