Basisrecept: Italiaans schuim

italiaans schuim

Italiaans schuim is heerlijk zoet en zijdezacht. En omdat er hete suikersiroop doorheen gaat worden de eiwitten ook ‘gekookt’ zodat je er veilig van kunt snoepen. Hoe fijn is dat?! 😀
Je kunt er kleine toefjes meringue van spuiten en deze op lage temperatuur afbakken in de oven (minstens een uur, op 90 a 100 graden max.). Deze kun je zo opsnoepen of op een dessert serveren. Maar je kunt het Italiaanse schuim ook gebruiken als topping voor een taart of op cupcakes. Dan is het lekker om het schuim met een klein crème brûlée brandertje af te werken.

lemon meringe pie (34)

Ingrediënten:

  • 3 eiwitten
  • 35 gr poedersuiker
  • 40 gr water
  • 160 gr kristalsuiker

Bijzondere benodigdheden:

  • suiker/keuken-thermometer

lemon meringe pie (21)

Zet een pannetje met het water en de suiker op een middelhoog vuurtje.
Doe de eiwitten in een vetvrije kom en mix op standje turbo zodat ze lekker opschuimen. Zodra de opschuimende eiwitten een beetje behoorlijk volume hebben te gekregen voeg je de poedersuiker toe en mix dit er, eerst langzaam (ivm rondvliegend poedersuiker) en daarna nog even snel, doorheen.

lemon meringe pie (23)

lemon meringe pie (22)
Ik kwam net wat kristalsuiker te kort, dus ik heb het aangevuld met vanille suiker. Dus het is geen viezigheid in de pan, maar gewoon wat vanille merg! 😉

Check met een suiker/keuken-thermometer hoe het met je suikersiroop gaat. Zodra deze tot 121 graden komt haal je pannetje snel van het vuur.

lemon meringe pie (25)

Zet je mixer weer aan en begin verder te mixen in de eiwitten, op middelhoge snelheid. Giet dan, heeeel langzaam, de suikersiroop bij de eiwitten terwijl je door blijft mixen. Blijf mixen tot het schuim weer afgekoeld is en weer wat dikker begint te worden.

lemon meringe pie (31)

Het schuim is klaar als het in pieken aan de garde(s) blijft hangen, zonder er vanaf te druipen. Je zou zelfs de kom met schuim ondersteboven boven je hoofd kunnen houden, het valt er niet uit!

Ik heb nog nooit zulke mooie meringue gehad. Het is superglanzend en zijdezacht. Het kost wat meer tijd en moeite, maar het resultaat is er ook naar. 🙂

Met welke smaak taart/cupcake maak jij graag compleet met dit heerlijke Italiaanse schuim?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.