Basisrecept: Pesto

pesto

 

Een van die dingen waarvan wij de zelfgemaakte versie zoveel lekkerder vinden dan die uit de supermarkt is pesto. En zolang je een keukenmachine of een staafmixer in huis hebt is het ook in een mum van tijd gemaakt.

Al zag ik laatst een filmpje van Jamie Oliver die pesto in een vijzel maakte. Dus dat kan ook nog, vast goed voor je spierballen en om je agressie kwijt te raken. 😉
Maar wij doen het zo;

Ingredienten:

  • 30 g Parmezaanse kaas
  • 30 g basilicum
  • 2 el geroosterde pijnboompitten
  • ½ teen knoflook
  • 1 mespunt zout
  • 75 ml extra vergine olijfolie

Pesto


Bereidingswijze:

Rooster eerst de pijnboompitten in een koekenpannetje. Doe dit maar kort, want ze branden echt snel aan. Laat ze daarna even afkoelen in een schaaltje (als je ze in de warme pan laat zitten kunnen ze alsnog aanbranden).

Pesto 1

Rasp de Parmazaanse kaas en pluk de basilicumblaadjes van de takken. Het is heus niet erg als er hier en daar nog wat steeltjes aan zitten.
Stop de kaas, basilicum, pijnboompitten, knoflook, olijfolie en zout in de keukenmachine (of in een hoge beker, zodat je de staafmixer erop los kunt laten) en maal alles tot een mooie pesto. Breng de pesto extra op smaak met een beetje peper.

Pesto 2Pesto 3

Presto, je hebt pesto! Vol van smaak en zo mooi van kleur. Doe de pesto in een goed schoongemaakt, goed afsluitend, glazen potje en je kunt hem wel een weekje bewaren in de koelkast.

Pesto 4

Tip 1: Als je in een keer grotere porties pesto maakt dan dit, dan kun je het ook invriezen in bijvoorbeeld een ijsblokjeshouder. Dan kun je steeds een klein beetje ontdooien wanneer je het nodig hebt.

Tip 2: Als je, net als ik laatst, geen Parmazaanse kaas kunt vinden in de winkel, dan kun je ook prima Grana Padano gebruiken. Of zelfs een goede ‘gewone’ oude kaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.