Je huis verkoopklaar maken

Zoals je misschien weet staat ons huis te koop. We zitten dus midden in een heel spannende tijd! Want wanneer gaat het huis verkopen? Voor hoeveel en aan wie? En waar gaan wij daarna naartoe…? Daarop misschien later nog antwoorden (we weten het zelf ook nog niet namelijk šŸ˜‰ ), vandaag wil ik jullie deelgenoot maken in de wereld van het ‘verkoopklaar maken’.

Voordat je huis op Funda geplaatst kan worden, moeten er natuurlijk foto’s gemaakt worden. Dit kan je zelf doen (hebben wij gedaan) maar ook laten doen. Nadeel van zelf doen is dat je zelf misschien geen groothoeklens hebt, waardoor het huis op de foto’s klein lijkt in vergelijking met andere huizen. Nadeel van laten doen is dat er een prijskaartje aan hangt.

Welke optie je ook kiest, je zult het huis eerst klaar moeten maken. Dit is hoe wij dat hebben gedaan:

 

1. Opruimen

Begin met het opruimen van het hele huis. Zorg dat nergens meer troep, papieren, speelgoed of was rondslingert.Ā Spullen die je niet gebruikt gooi je weg of breng je naar de kringloop. Wees hier kritisch in, want alles wat je nu weg doet, hoeft niet mee met de verhuizing!

Het is de bedoeling dat je door het opruimen een goed beeld krijgt van de verschillende ruimtes in huis.

foto van Christine Vogels.Ā Ā foto van Christine Vogels.

 

2. Klussen

Geen huis is ooit ‘af’. Er liggen altijd wel klusjes die gedaan moet worden, en dit is het moment om ze daadwerkelijk aan te pakken. Plak dat losse plintje even vast, vervang de deurbel, vervang even dat randje kit in de keuken.

Of moet er meer gebeuren? Kijk voor grotere klussen of het nog de moeite waard is om deze voor de verkoop te laten uitvoeren. Het vervangen van een keuken is bijvoorbeeld iets wat de nieuwe bewoner liever zelf doet. Schilderwerk is wel altijd fijn om up-to-date te hebben, dus als de schilder nog langs moet komen, kan je daar beter nog wel even een afspraak voor maken.

Mocht je in je huis opvallende kleuren hebben (bijvoorbeeld een roze muur), dan is kan het ook de moeite lonen om die in een neutrale kleur te verven.

 

3. Objectief door de ruimtes lopen

Loop nu eens door je eigen huis heen, en probeer met een ‘nieuwe blik’ te kijken. Waar zit de ruimte, waar staan spullen in de weg, wat is een donker hoekje, wat zijn fijne plekjes…

Bedenk wat de sterke punten en de minder sterke punten van je huis zijn, en probeer oplossingen te bedenken. Is je woonkamer erg donker? Valt dat op te lossen door de vitrage weg te halen? Of een donkere kast te vervangen voor een witte?

Schrijf alle oplossingen op een to-do lijstje en ga er mee aan de slag.

4. Meubels verschuiven

Bekijk per ruimte of de ruimte ideaal is ingedeeld. Eventueel schuif je wat meubels heen-en-weer. Heb je huisdieren? Staan hun drinkbakken en manden op een logische plek? Wij halen bijvoorbeeld de benches van onze honden weg voor elke bezichtiging (die kunnen prima in de auto!). Zo lijkt onze hal een stuk groter. In die ruimte zetten we dan een klein bankje die anders in de woonkamer staat. Zo lijkt het niet kaal.

5. Spullen weghalen

Potentiƫle kopers willen graag ruimte zien in een huis. Haal daarom spullen weg als dat nodig is! Zo hebben wij twee van onze eetkamerstoelen uit elkaar geschroefd en in de berging opgeslagen. Ook veel speelgoed van onze kinderen staat nu in de berging; er hoeft niet een keukentje, een winkeltje, een racebaan, een poppenhuis en een boerderij te staan. We hebben een ding neergezet en wisselen die soms om voor wat anders.

Maak open kasten en werkbladen leeg en/of netjes. Boeken kunnen in de kast, ook als je er in aan het lezen bent. De keuken kan ook best wat apparaten missen die je niet dagelijksĀ gebruikt. Gewoon opruimen of alvast inpakken, je keuken lijkt er direct groter van. Potten met spaghetti, koffie, beschuit etc. kunnen in de kast in plaats van in de vensterbank. En wat zet je in de badkamer neer? Tandenborstels en haargel kunnen misschien ook beter achter een deurtje staan dan in het zicht. En moet elke kamer een eigen wasmand hebben?

Denk ook eens na over accessoires die je in je huis hebt staan. Een hoekje met 10 planten is momenteel helemaal in de mode, maar is het niet handiger voor het plaatje om dat hoekje gewoon leeg te maken? Plantjes kunnen prima uit logeren, of elders in huis neer gezet worden (zie stap 6).

Persoonlijke foto’s, tekeningen en schilderijen kan je misschien ook beter weghalen; al is het alleen maar voor de Funda foto’s.Ā Zo hadden wij in de hal een vrij donker wandkleed hangen, die momenteel is opgeborgen. Wat lijkt onze hal groot nu, zeg! Ik zou het huis zo bijna zelf kopen šŸ˜‰ .

6. Accessoires aanbrengen

Als je bij stap 5 net allerlei accessoires hebt weggehaald, mag je ze nu weer neerzetten. Grapje he! Maar niemand houdt van een kaal huis, ook kijkers niet. Leg een mooie mat voor de voordeur, zet plantjes op de nachtkastjes en in de badkamer. Maak alle bedden mooi op. Zet geurkaarsen neer op plekken waarvan je wilt dat ze lekker ruiken. Gebruik ter inspiratie eventueel foto’s van hotelkamers en spa’s. Laat potentiĆ«le kopers zich warm en thuis voelen, zonder dat je ze het idee geeft dat ze in JOUW huis op bezoek zijn.

 

7. Schoonmaken

Zorg er voor dat het hele huis goed schoon is. Uit onderzoek blijkt dat kopers een vieze keuken onderbewust een groter bezwaar vinden dan een oude keuken (of badkamer). Zorg dat het huis fris is, fris ruikt (niet naar huisdieren stinkt) en gewoon pico bello over komt. Je hebt maar een kans voor een eerste indruk.

 

 

8. Zo houden

Dit is de moeilijkste stap, vooral met kleine kinderen: alles zo houden! Mensen zien op de foto’s een bepaald huis, en dat willen ze ook in het echt zien.Ā Nee, helemaal zo houden is echt niet mogelijk, er mag ook geleefd worden. Maar laat het huishouden qua rommel niet uit de hand lopen en blijf steeds alles meteen opruimen. Zorg dat de was zich nooit echt opstapelt en leg schone was meteen in de kast. Verschoon met een iets kleiner interval de bedden, zodat die bij elke bezichtiging fris en schoon ogen (en ruiken).

In de praktijk blijkt dat wij voor elke bezichtiging alsnog 1-2 uur bezig zijn met opruimen, soms langer als er wat meer dagen tussen hebben gezeten. Na een paar keer zul je er ook vast helemaal flauw van zijn (wij wel in elk geval), maar het is nu eenmaal nodig. En hopelijk komt diegene die het huis wil kopen snel voorbij!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.