Recept: Kip Marsala

Eén van mijn favoriete recepten is Kip Marsala (niet te verwarren met het Indische Kip Massala). Het is een Italiaanse recept en bevat onder andere Italiaanse marsala-wijn, een heerlijke wijn die je bij de slijter kunt kopen. Toen ik voor dit recept een flesje wilde halen, kwam de slijter met een miniflesje aan: helemaal perfect! Je gebruikt er maar weinig van. Je kunt je het restant natuurlijk gewoon (in porties) invriezen voor de volgende keer dat je Kip Marsala gaat maken, want dat gaat natuurlijk nog veel vaker voorkomen 😉 . Maar je zou der rest van de wijn ook kunnen gebruiken om tiramisu te maken.

Grappig feitje; ik ‘ken’ dit gerecht uit zo’n heerlijk Chicklit boek (‘De Weddenschap’ van Jennifer Crusie, aanrader!). Dit was het lievelingsgerecht van de hoofdpersoon, maar ze mocht het van zichzelf niet al te vaak eten omdat er zoveel koolhydraten in zitten. Kip Marsala is dus niet het allergezondste gerecht, maar af en toe mag wel, toch? Ik vind het de ultieme comfort food, zoooo lekker!

Goed, naar aanleiding van dat boek ben ik het recept gaan uitproberen, en het is te lekker om voor mezelf te houden, dus here we go.

Handig om vooraf te weten: Kip Marsala serveer je met brood, pasta of rijst en een (Italiaanse) salade.

Ingrediënten:

  • 4 stuks kipfilet
  • Roomboter
  • Flinke scheut Italiaanse Marsalawijn
  • Bakje crème fraîche (125ml) of koksroom
  • 125 gram champignons
  • 1 ui
  • 4 eetlepels bloem
  • Snufje peper
  • Water (ca 100ml)
  • Braadpan

Bereidingswijze:

Meng de bloem met een snuf peper en wrijf de kipfilets hiermee helemaal in.

Bak de kipfilets in een braadpan met flink wat roomboter (echt roomboter gebruiken! Minstens 100 gram) rondom aan en haal ze hierna uit de pan.

Het begint nu al te ruiken naar “waarom maak ik dit niet elke avond?”, zo lekker!

Snipper de ui en bak ze aan tot ze glazig zijn. Voeg nu de  in stukjes gesneden champignons toe. Als je te weinig roomboter hebt gebruikt om de kip in aan te braden, dan word je nu gestraft 😉 voeg eventueel nog wat roomboter toe.

Voeg nu een flinke scheut wijn toe (ongeveer een half wijnglas), voeg het water toe en leg de kipfilets terug in de pan.

Na een half uurtje haal je de kipfilets weer uit de pan en meng je de crème fraîche door de saus. Je kunt de kip en de saus apart van elkaar serveren, of de kip weer terug leggen in de pan en het als geheel op tafel zetten. Net wat je wilt 🙂

Serveer met brood, pasta of rijst en salade. En natuurlijk een lekker wijntje als je dat drinkt.

Buon appetito!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.