Recept: Lemon curd

lemoncurd

Ik ben helemaal gek op citroenen. Vandaar dat we ook een citroen-week hebben. Je kunt er zoveel mee. Een lekker gerecht een heerlijke opfrisser geven. Limoncello voor de volwassenen, limonade voor kleintjes. Lekker een beetje citroenrasp door een salade. Het allerlekkerste vind ik toch wel de combinatie van de zure citroen met iets lekker zoets.

lemon curd (3)

Deze lemon curd is daar een heel goed voorbeeld van. En met de lemon curd kun je ook weer meerdere kanten op. Lekker door een beetje yoghurt. Over een bolletje ijs. In een lemon meringue pie (die we vanmiddag ook online zetten).  Of zelfs stiekem gewoon een lepel lemon curd zo in je mond. Hier maak ik mij zeker schuldig aan. 😉

Ik gebruik altijd het lemon curd recept dat ik vond bij Laura’s Bakery. Maar met een paar extra tips voor het beste resultaat.

Ingrediënten:

  • Rasp en sap van 2 flinke citroenen
  • 200 gram suiker
  • 125 gram ongezouten roomboter
  • 2 eieren, goed geklutst

lemon curd (1)

Neem een kom die je bovenop een pannetje kan zetten, zonder dat de boel omvalt. Doe de boter, suiker en citroenrasp in de kom. Zet de kom op een pan waarin je een laagje water hebt gedaan. De bovenkant van het water moet de kom niet aanraken.

lemon curd (4)

Verwarm de boter, suiker en citroenrasp op deze manier, au bain marie, op een laag vuurtje. Blijf roeren terwijl de boter smelt.

lemon curd (8)

Als alles is gesmolten kun je het citroensap toevoegen. Even goed roeren, als het citroensap is opgenomen in het mengsel kun je de geklutste eieren toevoegen.

Tip: Haal de kom van de pan en roer je mengsel een paar minuten goed door zodat het een beetje afkoelt. Giet dan de eieren er door terwijl je blijft roeren. Als de eieren goed zijn opgenomen in het mengsel. Zet dan de kom weer bovenop de pan en ga verder met au bain marie verwarmen. 

lemon curd (12)

Nu moet je even geduld hebben, blijf roeren totdat het mengsel verder indikt. Ga ook regelmatig even goed langs de randen van de kom, omdat het mengsel daar het snelst indikt. Het duurt ongeveer 20 minuten tot het de dikte van yoghurt heeft. Dan kun je de kom (en de pan) van het vuur halen.

Tip: Het gebeurt me toch wel eens dat ik er wat gestolde ei in heb zitten, dus ik haal de lemon curd altijd even door een zeef terwijl ik het in een andere kom giet om af te laten koelen. Zo krijg je een hele mooie gladde curd (ook als je geen gestold ei erin hebt best een aanrader dus).

lemon curd (14)

Als je de curd in een kom/schaal/bak hebt gedaan, dek het dan even af met wat vershoudfolie. De folie mag gewoon lekker direct bovenop de curd liggen. Als de lemon curd is afgekoeld tot kamertemperatuur kun je het in een goed afgesloten pot bewaren in de koelkast. Ik weet niet precies hoe lang je het zo kunt bewaren, maar toch zeker een week. Maar bij mij is het toch allang op voor het zover is. 😉

lemon curd (16)

Hoe lekker ziet dat eruit?! De zomer in een weckpot. 😀 Waar lepel jij graag wat lemon curd op/door?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.