Recept: Appelbeignets met kaneelsuiker

appelbeignets

Als je aan de jaarwisseling denkt, dan denk ik aan oliebollen en appelflappen. Toch is de benaming appelflap niet correct: een appelflap is appel in korstdeeg. Wat ik bedoel heet een appelbeignet; appelringen gedoopt in beslag en gebakken in (zonnebloem)olie. Echt een recept voor dit moment van het jaar!

appelbeignets (1)

Ingrediënten voor +/- 24 stuks

  • 1 tl kaneel
  • 40 gr suiker
  • 6 zure stevige appels (Granny Smith, Goudreinetten)
  • citroensap
  • 200 gr zelfrijzend bakmeel
  • 2 eieren
  • 200 ml melk
  • snuf zout
  • Poedersuiker om erbij te serveren
  • frituurvet of zonnebloemolie

appelbeignets (4)

Schil de appels en verwijder met een appelboor de klokhuizen. (Zelf heb ik geen appelboor, dus ik heb eerst de appels in plakken gesneden en uit elke plak het stukje klokhuis eruit gesneden met een klein mesje). Snijd de appels in schijven van ongeveer een halve tot een hele centimeter dik en besprenkel de schijven met citroensap om verkleuren te voorkomen.

Verwarm intussen de frituurpan voor tot 175 graden.  Of warm zonnebloem olie op in een grote pan.
Meng in een kommetje het kaneel en suiker tot kaneelsuiker, en bekleed ter voorbereiding op het bakken een schaal of bord met enkele lagen keukenpapier.

appelbeignets (2)

Nu gaan we het beslag maken: zeef het zelfrijzend bakmeel in een kom en voeg een mespuntje zout toe. Voeg het ei en de melk toe en klop dit met de mixer tot een mooi glad beslag.

appelbeignets (3)

(Je kunt er voor kiezen om de appelschijven eerst door de kaneelsuiker te halen, maar je kunt de kaneelsuiker ook bewaren om de warme appelbeignets mee te bestrooien) Haal nu een appelschijf door het beslag en laat deze meteen in de hete olie glijden. Bak niet te veel schijven tegelijk, want dan gaan ze aan elkaar kleven.

appelbeignets (5)

Keer de beignetten tijdens het bakken met een lepel of vork voorzichtig om en bak ze  in ongeveer 4 minuten gaar, tot ze helemaal rondom mooi bruin zijn.

appelbeignets (6)

Schep nu de beignets met een schuimspaan uit de pan in leg ze op het keukenpapier. Zodra de olie weer op temperatuur is kan de volgende serie beignets gebakken worden. Bestrooi de nog warme beignets met de kaneelsuiker. Of poedersuiker als je de kaneelsuiker al binnenin de appelbeignets hebt zitten. 😉

appelbeignets (7)

Gelukkig Nieuwjaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.