Recept: Broccolisoep

broccolisoep

Dit is een heerlijke gebonden soep. Je kunt hem prima van te voren maken, de smaak wordt alleen maar beter als je hem de dag erna weer opwarmt. Het is ook een recept dat makkelijk te verdubbelen of te halveren is. Ik maakte bijvoorbeeld 2 keer zoveel zodat ik ook wat porties in kon vriezen. Altijd fijn om wat achter de hand te hebben voor die dagen dat ik geen zin of energie heb om te koken. 🙂

Ingrediënten:

  • 2 bouillonblokjes
  • 500 gr broccoli
  • 30 gr boter
  • 30 gr bloem
  • 125 ml crème fraîche
  • 3 el olijfolie
  • 100 gram (rauwe) ham,in reepjes of blokjes
  • 1 liter water
  • Verse basilicum om te garneren

broccolisoep (1)

broccolisoep (3)

Breng een liter water met de 2 bouillonblokjes aan de kook. Snijd ondertussen de roosjes van de broccoli en snijd de stronken van de broccoli ook in stukjes (ik gooi de boel altijd na het snijden in een vergiet om te wassen). De stronken kun je ook prima verwerken in een soep! Zonde om weg te gooien dus. 🙂

broccolisoep (4)

Smelt de boter in een (grote) soep-pan op een laag vuur. Zodra de boter gesmolten is voeg je beetje bij beetje de bloem toe, roer steeds door tot de bloem in de boter is opgenomen. Laat een beetje pruttelen zodat de bloem kan garen. Je hebt nu een roux gemaakt. Je kunt dit als basis voor vele sauzen en soepen gebruiken.

broccolisoep (5)

Voeg nu steeds een soeplepel van de bouillon toe. Roer goed door tot de bouillon in de roux is opgenomen voor je de volgende lepel bouillon toevoegt.

broccolisoep (6)

Elke keer zal de roux klonterig worden zodra je de bouillon erbij doet. Dit is normaal en het lost vanzelf weer op zolang je maar goed blijft roeren. Zodra alle bouillon met de roux is vermengd heb je de basis voor je soep. Nu kun je het vuur ook omhoog draaien om de soepbasis goed aan de kook te brengen.

broccolisoep (7)

Voeg dan eerst de stukjes van de broccoli-stronken toe. Laat deze 5 minuten meekoken voordat je de roosjes van de broccoli toevoegt. Laat de soep dan nog 5 minuten koken.

broccolisoep (8)

Zet dan het vuur uit en voeg de crème fraîche toe. Laat dan je staafmixer los op de soep en pureer dat het een lieve lust is. Zet dan het vuur nog weer even aan. Voeg de ham toe en laat even kort meekoken (je kunt er ook voor kiezen om de ham eerst even aan te bakken!).

broccolisoep (10)

Wat ik vergeten was voor de foto: garneer de soep vlak voor het serveren met wat verse basilicum! 😉

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.