Recept: Sachertorte

2016-12-03 22.22.14

De sachertorte is een klassieke chocoladetaart. Met een heerlijke combinatie van bittere chocolade, zoete abrikozenjam en een zoete chocolade-glazuurlaag. Het is niet de makkelijkste taart om te maken, maar hij is zeker de moeite waard om onder de knie te krijgen. Mijn eerste poging lukte niet helemaal, dus hier volgt de omschrijving van mijn tweede sachertorte waar ik heel blij mee was. 😉

sachertorte (1)

Ingrediënten taart:

  • 120 gr bittere chocolade (minstens 78% cacao)
  • 120 gr ongezouten roomboter
  • 6 eieren
  • 40 gr poedersuiker
  • 160 gr suiker
  • 120 gr bloem
  • Abrikozenjam (halve tot 2/3e van 1 pot jam)

Ingrediënten glazuur:

  • 280 gr suiker
  • 200 gr chocolade
  • 90 ml water

sachertorte (1)

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Begin met het scheiden van de eieren. Zelf giet ik na elk gescheiden ei het eiwit over in de kom waarin ik de eiwitten ga opkloppen. Op deze manier gaan niet alle eiwitten verloren als het scheiden bij bijvoorbeeld het 4e ei een keer niet helemaal goed gaat, want als er ook maar een beetje eigeel bij het eiwit komt dan kun je het opkloppen wel vergeten. 😉

sachertorte (55)

Klop dan de eiwitten op. Zodra de eiwitten behoorlijk beginnen te schuimen dan schep je steeds 1 el van de suiker erbij. Na elke schep suiker mix je de eiwitten goed door voordat je de volgende schep suiker erbij doet. Zo wordt je eiwitschuim mooi stevig, glad en glanzend. Het is klaar als je stevige pieken in het schuim hebt als je de gardes uit het schuim haalt. Je moet de kom omgedraaid boven je hoofd kunnen houden en het eiwit zal er dan niet uitvallen. 😉

sachertorte (49)

Smelt de chocolade met de boter au bain marie (in een kom of pan bovenop een andere pan met daarin een dun laagje water). Roer de chocolade en boter zodra het begint te smelten. Blijf verwarmen en roeren tot het een gladde chocoladeboter is en de boter en chocolade goed in elkaar zijn opgenomen.

sachertorte (60)

Mix dan één voor één de eidooiers met een garde door de gesmolten chocoladeboter. Klop elk eidooier er gelijk goed doorheen zodat het ei niet stolt. Ook als je alle eidooiers er in één keer bij doet dan loop je de kans dat ze stollen voordat je ze goed door de chocoladeboter hebt kunnen kloppen.

Mix daarna de poedersuiker ook door dit mengsel. Klop door tot alle poedersuiker goed is opgenomen en er geen klontjes (meer) in zitten.

sachertorte (68)

Giet dan het chocolademengsel bij de opgeklopte eiwitten en spatel dit rustig door elkaar (als je dit gaat kloppen ipv spatelen dan verlies je alle lucht uit de eiwitten). Doe dit net zolang tot je een mooi egaal gekleurde massa hebt.

Bij mijn eerste poging had ik eerst de chocolade en boter gesmolten en ging ik daarna pas de eiwitten kloppen. Maar de chocoladeboter was daarna al teveel afgekoeld en weer ingedikt om nog goed door de eiwitten te kunnen mengen. Het is bij de sachertorte dus wel degelijk belangrijk om de juiste volgorde aan te houden. 😉

sachertorte (73)

Spatel dan, beetje bij beetje, ook de bloem door het chocolade-eiwittenbeslag. Blijf rustig spatelen tot alle bloem is opgenomen en je weer een mooi glad beslag hebt. Giet dan het beslag in een beboterde en bebloemde springvorm. Bak de taart in ongeveer 55 minuten gaar op 180 graden.

sachertorte (2)

Laat de taart even in de vorm afkoelen. Na ongeveer 10 minuten kun je de springvorm losmaken. Laat de taart dan verder afkoelen op een rooster.

De taart is makkelijker in laagjes te snijden als je hem echt helemaal goed laat afkoelen. Drie laagjes is natuurlijk erg leuk, maar als je dat niet aandurft snijd hem dan gewoon maar één keer door. Want het was wel heel erg spannend om deze dunne laagjes van elkaar en daarna weer op elkaar te krijgen. Het was maar goed dat ik wat extra handen tot mijn beschikking had bij het maken van deze taart (waarvoor nogmaals dank!). En ik moet toch een keer opzoeken of hier een super handige truc voor bestaat. 😀

sachertorte (6)

Pureer de abrikozenjam, en smeer de onderste taartlagen in met de jam. Leg daarna de laagjes taart weer voorzichtig op elkaar.

Je bent er bijna! Alleen het glazuur nog. 😛

sachertorte (75)

Doe het water en de suiker bij elkaar in een pannetje. Laat dit koken tot alle suiker is gesmolten. Zet dan het vuur laag en doe de chocolade (in stukken of stukjes) erbij en roer tot alle chocolade gesmolten is.

sachertorte (79)

Giet het glazuur langzaam over de taart tot de hele taart bedekt is. Je kunt de zijkanten, waar nodig, met een spatel met overtollige glazuur besmeren. Doe dit wel zo snel mogelijk, want de glazuur dikt snel in zodra het af begint te koelen.

Snijd de taart pas aan als het glazuur niet meer plakt aan de buitenkant. Je kunt de taart eventueel even in de koelkast zetten, dan is het glazuur echt snel uitgehard.

 

2016-12-03 22.45.19

Tip: Hoewel iedereen het erover eens was dat de taart heerlijk was, vonden sommigen de glazuurlaag toch net wat te zoet en een beetje overheersend daardoor. Dus als je van wat minder zoet bent gebruik dan minder suiker in de glazuur. Bijvoorbeeld 200 gr suiker in 80 ml water oplossen. De zoetekauwen onder ons vonden de taart helemaal perfect zoals hij was.  😉

Heb je wel eens sachertorte gemaakt? Vond je het moeilijk of viel het je reuze mee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.