Studentenmaaltijd: Dirty Rice

dirtyrice

Deze week met studentenmaaltijden sluiten we af met een maaltijd voor als je aan het einde van je geld nog een stukje maand over hebt: Dirty Rice. Anders dan de naam doet vermoeden is dit een heel lekker maaltje en eenvoudig op te schalen voor heeeeel veel eters (je hele studentenhuis of dispuut bijvoorbeeld)

Ingrediënten voor 8 porties:

 • 600 gr rijst
 • 500 gr gehakt
 • 2 uien
 • 1 groot blik doperwtjes
 • peper en zout naar smaak
 • scheutje olie

dirty rice (1)

dirty rice (6)

 • lekker om te kruiden met: paprikapoeder, chilipoeder en knoflookpoeder of shoarmakruiden, kerriepoeder en zwarte peper
 • lekker om te serveren met: ketchup, satésaus of (sweet) chilisaus

dirty rice (2)

Zet de rijst op in een rijstkoker of in een pan met heet water. Kook de rijst zolang als op de verpakking staat aangegeven. Het makkelijke aan een rijstkoker is dat hij vanzelf stopt, dan hoef je er niet meer aan te denken terwijl je de rest maakt. 😉

dirty rice (3)

Warm een scheut olijfolie of zonnebloemolie op een een grote koekenpan (of een grote wokpan als je die hebt). Snijd ondertussen de uien grof. Fruit dan de stukjes ui in de koekenpan op een laag tot middelhoog vuur.

dirty rice (5)

Doe dan het gehakt bij de uien en meng de boel goed door elkaar. Laat het gehakt goed gaar rullen opeen middelhoog vuur, roer het af en toe even door. Laat de doperwtjes even uitlekken in een vergiet.

dirty rice (7)

Zodra het gehakt gaar is gooi je de doperwten bij in de pan en bak je ze een paar minuten mee. Breng op smaak met wat peper en zout en een kruidencombinatie naar keuze (of afhankelijk van wat je in huis hebt 😉 ).

dirty rice (9)

Indien nodig: Giet de rijst af. Dan is het tijd om alles bij elkaar te gooien. Omdat het zoveel was en mijn koekenpan niet groot genoeg besloot ik om alles in een braadslede te gooien, maar een grote schaal/pan kan natuurlijk ook.

dirty rice (10)

Omdat er nog zoveel rijst bij gaat is de kans groot dat je nog even bij moet kruiden. Proeven, kruiden, mengen, proeven etc. Heel vervelend werk. 😉

dirty rice (12)

Je kunt hier 8 flinke porties uithalen. Als je er nog andere dingen bij serveert, kroepoek/tafelzuur/brood oid, dan kun je er zelfs wel met 9 a 10 personen van eten denk ik. 🙂

dirty rice (13)

Ik vond hem erg lekker met ketchup, maar je kunt het dus ook prima met bijvoorbeeld satésaus of chilisaus serveren. Ligt er maar net aan wat je nog in de kast hebt staan natuurlijk.

Voor deze enorme hoeveelheid dirty rice was ik het volgende kwijt aan boodschappen bij de Jumbo:

 • 500 gr gehakt €2,65
 • 1 kilo witte rijst €1,47
 • 1 groot blik doperwten (a 800 gr) €1,43
 • 1 net uien (1 kilo)€1,34

Dat is in totaal €6,89, wat met z’n allen makkelijk te betalen is, met zijn 8-en ben je maar €0,86 per persoon kwijt!

Enjoy! 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.