Basisrecept: sushi-rijst

sushirijst

Vandaag gaan we jullie meenemen in de wereld van het sushi-maken. Met een handige (foto)handleiding laten we je zien dat het maken van sushi een heel leuk en heel eenvoudig klusje is. Maar eerst beginnen we met de basis; rijst. Rijst komt in bijna alle soorten sushi terug, en daarom heb je hier een goed recept voor nodig!

Het bereiden van sushi-rijst is net iets meer werk dan het simpelweg koken van water en toevoegen van een pakje rijst, en daarom volgen hier de instructies. Voor sushi heb je speciale sushi-rijst nodig, dus niet een willekeurig pakje rijst uit de supermarkt. Er moet echt op het etiket staan dat het om sushi-rijst gaat, anders kom je misschien met het verkeerde product thuis.

rijst

Om de rijst geschikt te maken om er sushi van te maken, heb je nog een aantal extra ingrediënten nodig. Moeilijk is het gelukkig niet, maar lees voor je begint wel het hele recept eerst even goed door.

Ingrediënten:

  • 500 gram sushi-rijst
  • 1 flinke theelepel zout
  • 12 gram suiker
  • 30 ml rijstazijn

*officieel gebruik je 30 ml mirin; een Japanse drank met hoog suikergehalte. Omdat wij dit niet standaard in onze voorraadkast hebben staan 😉 vervangen we dit door suiker.

Bereidingswijze:

Heel belangrijk: begin met het wassen van de rijst in koud water! Je zult zien dat het water waar je de rijst in wast, in eerste instantie helemaal wit wordt. Giet de rijst af, en was het nogmaals, net zo lang tot het water helder blijft (meestal is dat een keer of 7-8, heb geduld!).

wassen

Doe de rijst in een pan en zorg dat het helemaal onder water staat en het water ca 1 cm boven de rijst uit komt. Kook daarna de rijst ongeveer 10 minuten met het deksel erop, op laag vuur. Je zou ook een rijstkoker kunnen gebruiken als je die hebt.

rijstkoker

Terwijl de rijst staat te koken, meng je de suiker (of mirin), rijstazijn en zout in een pannetje door elkaar, en verwarmt dit tot de zout en suiker volledig zijn opgelost. Let daarbij wel goed op dat het niet gaat koken, en blijf er bij, want dit gaat best snel!

dressing

Als de rijst klaar is, doe je deze in een houten bak of kom. Giet de warme azijn-suiker-dressing over de rijst heen, en gebruik een houten lepel om alles goed door elkaar te mengen. Verdeel nu de rijst goed gelijkmatig over de hele kom en laat het een klein beetje afkoelen.

Als het goed is, is de rijst nu kleverig zonder papperig te zijn. Om uitdrogen te voorkomen dek je de bak of kom af met een theedoek tot je de rijst daadwerkelijk gaat gebruiken.

afgedekt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.