Recept: Momofuku’s crack pie

Momofuku’s is een Amerikaanse keten, die onder meer op diverse locaties een Milkbar heeft. Een Milkbar is een soort tearoom, waar je allerlei lekkere taarten en koekjes kunt kopen, en ook nog eens een lekkere kop koffie (glas melk?) kunt drinken. Berucht in de Milkbar is Momofuku’s crack pie; een taart die zo verslavend is als crack. Dat moesten we uitproberen!

De Momofuku’s Crack Pie blijkt een erg lekkere, maar machtige taart, die bestaat uit een bodem van havermoutkoek, een ‘deksel’ van iets dat qua smaak erg lijkt op boterkoek, en een vulling van romige caramel. Maar om de smaak goed te kunnen begrijpen, zou je hem eigenlijk gewoon moeten maken.

Het recept is bedoeld voor twee taarten, want twee is altijd beter 😉 . Je moet er wel even voor uittrekken, maar je kan de taart prima (ver) van te voren klaarmaken; onderdeel van het maken van de taart is namelijk dat je hem voor minimaal 3 uur invriest! (Zorg dus voor ruimte in je vriezer). Maar je kan ‘m daar dan dus ook gerust 3 maanden laten staan. Als je dat vol houdt 😉 .

Goed, hier het recept.

Ik begin met een overzicht van alle ingrediënten, zodat je alles in huis kan halen en klaar zetten. Daarna volgt per onderdeel de benodigdheden en de werkwijze.

Begin met het maken van de bodem van havermoutkoek. Hiervoor heb je nodig:

  • 120 gram havermoutvlokken
  • 115 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 80 gram bloem
  • 75 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 40 gram kristalsuiker
  • 1 eigeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 2x mespuntje zout

 

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Mix in een kom de gram roomboter met de basterdsuiker en kristalsuiker door elkaar.

Voeg het eigeel toe en mix op hoge snelheid tot het beslag niet meer plakt.

Mix nu met een lage snelheid de bloem, bakpoeder, en havermoutvlokken door je deeg.

Spreid het deeg op een bakplaat uit tot een grote plak van ongeveer een halve cm dik. Bak dit in ca 15 minuten gaar en (licht)bruin, en laat​ het daarna afkoelen.

De koek hoort zacht te zijn als ‘ie warm is, hij wordt vanzelf hard als hij afkoelt.

Wacht tot de koek helemaal is afgekoeld voordat je verder gaat met het maken van de bodem.

 

Voor de volgende stap heb je nodig:

  • De havermoutkoek
  • 55 gram roomboter
  • 15 gram lichtbruine basterdsuiker

Breek de koek in stukken en doe deze samen met 15 gram basterdsuiker in een food processor. Pulseer dit tot kruimels.

Laat de roomboter in een pannetje smelten en voeg dit aan de kruimels toe. Kneed tot het stevig genoeg is om een bal van te maken; voeg eventueel wat extra gesmolten boter toe als het deeg wat vochtiger moet worden.

Verdeel het deeg over twee taartvormen (24 cm), en laat het in de koelkast helemaal  opstijven. Laat de taartbodems maximaal 5 dagen in de koelkast staan, of bewaar ze in de vriezer.

 

Nu ga je de vulling maken, hiervoor heb je nodig:

  • 300 gram basterdsuiker
  • 180 gram lichtbruine suiker
  • 20 gram melkpoeder (coffee creamer)
  • 24 gram maizena
  • 2x mespuntje zout
  • 225 gram roomboter
  • 160 gram slagroom
  • Zakje vanillesuiker
  • 8 eigelen

Meng de suiker, melkpoeder, maïzena en zout in een kom door elkaar.

Laat de roomboter in een pannetje smelten en voeg het toe aan de kom. Mix het met een mixer 2-3 minuten door elkaar.

Voeg de slagroom toe en mix dit weer 2-3 minuten tot je een egaal mengsel hebt zonder klontjes.

Schep nu de eigelen met een spatel door het beslag. Doe dit voorzichtig; er moet zo min mogelijk lucht in het beslag komen! Mix nu met de mixer op de laagste stand tot er een homogeen mengsel ontstaat.

 

Tijd om de taartbodems te voorschijn te halen!

Verwarm de oven weer voor op 180 graden.

Verdeel de vulling over de twee taartbodems; ze moeten ongeveer voor driekwart vol zitten.

Bak de taarten 15 minuten op 180 graden. Ze zijn nu goudbruin van kleur, maar de bovenkant is nog drilpuddingachtig van structuur. Laat je niet ontmoedigen, dit hoort zo 😉 .

(Niet de meest duidelijke foto, maar hopelijk is het duidelijk hoe het er ongeveer uit moet zien)

Verlaag de oventemperatuur naar 160 graden. Houd de taarten in de oven terwijl deze afkoelt (ca 5 minuten). Zodra de oven afgekoeld is tot 160 graden, bak je de taarten nog 5 minuten. De vulling hoort nu niet meer te wiebelen. Evt kan je de taart nog met steeds 5 minuten per keer bakken tot hij goed is (goed = niet meer drilpuddingachtig). Hij hoeft niet helemaal hard te zijn. Vooral in het midden zal de taart nog een beetje zacht zijn, maar dit komt helemaal goed bij het afkoelen.

Haal de taarten uit de oven en zet ze op een rooster om af te koelen. Daarna zet je de taart voor minstens 3 uur in de vriezer (ik zette ze er voor langere tijd in, dus deed ze in een plastic zakje).

Haal voor het opdienen de taart uit de vriezer en laat hem in ongeveer een uur in de koelkast terug op temperatuur komen.

Laat de taart zo lang mogelijk in de koelkast staan, want de serveert de crack pie zo koud mogelijk! (Anders loopt de caramelvulling er uit). Decoreer de taart voor het opdienen nog met een beetje poedersuiker.

Voila, je crack pie is klaar! Enjoy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.