Recept: Pulled Pork met BBQ-saus

Ja, woehoe! Dit zijn we al een poos van plan, een nieuwe thema-week. En deze keer is het thema: Amerika! De komende dagen zullen we elke dag een Amerikaans (of geïnspireerd door Amerikaans eten) recept online zetten. We beginnen gelijk met een hele mooie: Pulled Pork met BBQ-saus uit de oven.

Het zal misschien het beste/smakelijkst (en wellicht ook het meest Amerikaans) zijn om dit op de BBQ te maken, maar ik kan/mag niet BBQ-en op mijn kleine balkonnetje. Dus dan maak je het toch gewoon in de oven. Nog steeds verrukkelijk in mijn bescheiden mening 😉

Als je het echt origineel wil doen dan haal je een varkensschouder of groot stuk procureur (nek) in huis. Ik heb er naar gezocht hier in de buurt, maar niet gevonden. Dus ik ben voor de schouderkarbonades gegaan, dan wel even opletten met eventuele kleine stukjes bot als je het vlees uit elkaar gaat trekken.

Ingrediënten:

  • 700-800 gr schouderkarbonades (of dus een groot stuk varkensschouder of procureur)
  • 2 tl (gerookte) paprikapoeder
  • 2 tl komijnpoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • 2 tl cajunkruiden
  • 1 tl venkelzaad
  • 2 tl zout
  • 2 tl bruine basterdsuiker of rietsuiker
  • 8 el smokey BBQ-saus

Haal het vlees een half uur tot een uur van te voren uit de koelkast om het op temperatuur te laten komen.

Doe alle kruiden, specerijen, zout en de suiker bij elkaar in een kom en roer het goed door elkaar. Dit is je kruiden-rub. Je kunt hier prima mee variëren, bijvoorbeeld minder of helemaal geen zout. Geen fan van venkel, dan laat je het venkelzaad weg. Of bijvoorbeeld als je het niet zo pittig wil dan kun je de cayennepeper weg laten.

Pak een grote braadslee of ovenschaal en vet deze goed in met boter. Wrijf nu het vlees, aan beide kanten, flink in met de kruiden-rub. Leg het vlees in de braadslee/ovenschaal. Schenk de BBQ-saus over het vlees, strijk het met de bolle kant van een lepel uit over het vlees.

(We spelen nu natuurlijk een beetje vals met een kant en klare BBQ-saus, maar ik moest en zou deze BBQ-saus eens uitproberen toen ik het etiket las :P. Liever toch zelf iets maken, gebruik dan bijvoorbeeld de marinade die ik voor de pulled chicken maakte, die past ook prima bij varkensvlees!)

Dek de schaal dan goed af met aluminiumfolie en zet hem in de oven. Zet de oven eerst 2 uur op 120 graden, verhoog de temperatuur dan naar 150 graden en laat het vlees nog 1 – 1,5 uur bakken. Haal dan het aluminiumfolie ervan af (maar gooi het niet weg!!) en laat het vlees nogmaals een (half) uur bakken op 150 graden.

Let wel: als jij wel zo’n mooi groot stuk schouder of procureur hebt kunnen vinden, houd er rekening mee dat je dan misschien wel 2 tot 4 uur extra kwijt bent. Het vlees is in ieder geval goed als het een temperatuur van minstens 88 graden heeft bereikt.

Haal dan de ovenschaal uit de oven, doe het aluminium folie er weer overheen en laat het vlees zo een half uurtje rusten.

Trek het vlees (op een snijdplank) uit elkaar met behulp van twee vorken (denk hierbij aan eventuele botjes). Doe het uit elkaar getrokken vlees weer terug in de schaal en vermeng het goed met al het vocht/vet/saus dat er nog in zit. Trust me, dat wil je niet missen. 😉

Je bent dus heel wat langer bezig dan met de pulled chicken, maar persoonlijk vind ik het de moeite waard op een mooie vrije dag dat je er gewoon de tijd voor hebt. Je kunt de pulled pork in de middag lekker op een broodje doen. Maar je kunt het ook bij het avondeten serveren.

Komende woensdag laten we nog een heerlijke combinatie zien met een ander Amerikaans recept, dus stay tuned! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.