Het Grote BBQ Artikel

Deze zomer is bij ons de barbecue al volop aan geweest, en ik kan me niet voorstellen dat we daarin de enige zijn… daarom vonden we het vandaag tijd om een aantal van onze barbecue recepten voor je op een rijtje te zetten!

Vlees

Denk je aan barbecue, dan denk je allereerst aan een lekker stukje vlees. Sommige mensen kopen het liefst een kant-en-klaar pakket bij de slager, maar je kunt ook zelf aan de slag gaan en je eigen vlees marineren. Ik houd zelf erg van speklapjes, spareribs en kippenvleugeltjes op de barbecue. Natuurlijk lekker gemarineerd, bijvoorbeeld Teriyaki.

Over mijn favoriete marinades schreef ik al eerder dit artikel.

bbq-spare-ribs-1320590

Tijdens onze Amerika-week schreven we al over Pulled Pork; ook dit kan je heel goed op de barbecue klaarmaken. Zet dan wel de barbecue al vroeg op de middag aan, want je hebt er wel wat tijd voor nodig, maar het resultaat mag er zijn. Heerlijk!

 

Vis

Naast vlees verdient ook vis een plekje op de barbecue. Je hebt hier speciale tangen voor, maar kunt de vis ook gewoon in aluminiumfolie wikkelen. Ik maakte eerder al gegrilde zalmfilet uit de oven, en dit pakketje kan je natuurlijk net zo gemakkelijk op de barbecue leggen.

Groente

Natuurlijk serveer je bij een barbecue niet alleen vlees. Sommige mensen laten het zelfs helemaal weg. Ook met groente kom je een heel eind, wat dacht je bijvoorbeeld van geroosterde maïskolf? Heel gemakkelijk te maken ook. Kook de maïskolven een kwartiertje voor; zorg hierbij dat ze helemaal onder water staan en vrijuit kunnen draaien en bewegen in de pan (de maïs zal gaan roteren als het water kookt). Eventueel voeg je twee eetlepels suiker toe aan het water.

Haal de maïskolven meteen na het koken uit het water; als je het water laat afkoelen met de maïskolven er nog in, wordt de kolf niet lekker van binnen.

De voorgekookte maïskolven gril je daarna nog een paar minuten op de barbecue. Serveer met roomboter en honing.

Van groente kan je natuurlijk ook spiesjes maken: snijd de verschillende groenten in ongeveer even grote stukken en laat deze op de barbecue gaar en bruin worden. Niet vergeten regelmatig te keren!

Ik gebruik altijd metalen spiezen, maar mocht je voor houten prikkers gaan, laat deze dan vóór je er van alles op gaat prikken een half uur in koud water weken. Dan vliegt het hout niet in brand op de barbecue.

Aardappels zijn ook zo’n goeie voor op de barbecue. Je kunt ze in aluminiumfolie wikkelen en gewoon een half uur tussen de kolen laten liggen! En hier kan je dan weer eindeloos op variëren, bijvoorbeeld door ze vooraf (of nadien) in te kepen en te vullen met kaas, boter, groente, kruiden, etc. etc….

Of je maakt onze Twice Baked Potatoes gewoon op de barbecue!

 

Salades/rauwkost

Een van de lekkere bijgerechten bij de barbecue is coleslaw. Ik maak hier dan ook graag heel veel van, en iedereen mag ervan mee genieten 😉 .

Een simpele Griekse Salade doet het ook altijd heel erg goed bij een barbecue. Basic, maar erg verfrissend.

IMG_20160501_184211

Een ander idee is caprese, bijvoorbeeld deze spiesjes! Zijn ze niet schattig?

Ook fruit doet het heel erg goed bij een barbecue; laatst maakte ik deze salade van watermeloen, fetakaas, rode ui en rucola. Met een dressing van limoensap en balsamico was die echt binnen no-time verdwenen 😉 .

Fruit is overigens sowieso een goed idee bij de barbecue, ik ga meestal simpel voor ananas en watermeloen. Overigens een tip: strooi wat zout over je ananas (ja, echt!) dan wordt hij lekker zoet. Klinkt gek, maar gewoon proberen.

 

Brood

Stokbrood met kruidenboter of turks brood met allerlei dipjes. Dit lijkt me vrij standaard voor bij een barbecue en hoeft denk ik geen nadere toelichting.

Drinken

Bij een barbecue hoort bowl, vind ik. Bier, bowl of fruitwater. Of sangria. Maken jullie dat er ook bij???

 

Hoeveel eten maak je?

De meeste keren dat wij de barbecue aan zetten, zijn we gewoon met ons gezin. Met z’n vieren dus (waarvan 2 kleine kinderen). Maar we maken eigenlijk standaard te veel klaar, en eten er dan regelmatig nog een keer van… Een goede hoeveelheid om aan te houden is ongeveer 3 stukjes vlees per persoon en een kwart stokbrood. In plaats van alles te maken, kan je beter een keuze maken: kies er bijvoorbeeld eens voor om alleen een mooi stuk vlees op de barbecue te bereiden. Of alleen maar spareribs en maïskolven. Of kies wel alles, en nodig heel veel mensen uit… 😉

 

Heb jij nog leuke tips of recepten voor de barbecue?! Deel ze hieronder of op Facebook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.