Zo hou je je huis netjes

We hebben al regelmatig geschreven over huishouden, opruimen, minimaliseren, je huis netjes krijgen, maar hoe houd je het netjes? Het artikel van vandaag is misschien een beetje een open deur, maar inspireert hopelijk om je huis netjes te houden.

Sinds kort staat ons huis in de verkoop. Iets waar we best even voor aan de bak moesten, want hoewel ons huis op het oog altijd wel redelijk netjes was (voor visite etc), is je huis verkopen echt een andere orde van grootte. Potentiële kopers willen namelijk alles zien, ook de kamer waar je normaal alle rommel laat die niemand hoeft te zien 😉 .

Nu het huis netjes is, willen we het natuurlijk zo laten. Dat is wel zo handig voor bezichtigingen. Maar ook als je huis niet te koop staat, heb je vast iets aan de volgende tips:

  • Ruim alles meteen op. Dit klinkt als zo’n enorme inkopper, maar bij ons gaat het vaak op dit punt al mis 😉 . Schoenen uit? Meteen even in het schoenenrek zetten in plaats van rond laten slingeren. Jas uit? Meteen even op de kapstok hangen. Het kost echt maar een paar seconden extra en het is meteen netjes.

 

  • Ruim meerdere malen per dag op. Dit geldt bijvoorbeeld voor speelgoed: ik ruim graag het ene speelgoed op voor er iets nieuws wordt gepakt, maar soms willen de jongens verschillende speelgoed met elkaar combineren. Daar is niks mis mee, maar voor het echt uit de hand loopt met de rommel, ruimen we alles wel even op. Bijvoorbeeld voordat we de deur uit gaan, voordat we gaan lunchen, etc. Steeds kleine beetjes opruimen is nu eenmaal veel gemakkelijker en sneller dan in een keer een heleboel op te moeten ruimen.

  • Verminder het aantal plaatsen waar troep zich opstapelt. Hebben jullie in huis ook zo veel ‘rommelplekjes’? Wij hebben een hele lange plank in de hal, waar altijd troep lag. Ook de eetkamertafel was berucht als stapelplaats voor spullen. De fruitschaal lag na een tijdje ook vaak voller met pasjes, bonnetjes en pennen dan met fruit, en dan noem ik nog niet eens het ‘rommelmandje’ en de twee rommellades. En dat was alleen de woonkamer.
    Je kunt niet al deze plekken weghalen, maar een rommelmandje kan je bijvoorbeeld gewoon uitzoeken en niet meer terugzetten. Gek genoeg mis je het echt niet…. Maak een of twee ‘dedicated’ rommelplekjes: een la of schaaltje, die je eens per week even uitzoekt. Je zult zien dat er veel minder troep gaat rondslingeren in je huis, en dat sommige dingen (zegeltjes van de supermarkt, schroevendraaiers, pennen, batterijen) misschien wel een vaste plek gaan krijgen waar je ze nog makkelijk kunt terug vinden ook 😉 .

  • Uit de vorige tip volgt meteen deze: geef spullen een vaste plek in huis. Leg de scharen altijd op dezelfde plek, richt een plekje in waar je schoenen kunnen staan, etc. Je kunt het zo veel makkelijker opruimen, en ook gemakkelijker terug vinden. Win-win. (Oke, deze tip kenden we natuurlijk allemaal al, maar doe jij het ook? Nee? Meteen even in je agenda zetten wanneer je er mee aan de slag gaat!)

  • Verminder het aantal wasmanden in huis. Wij hadden op elke kamer een wasmand staan. En een in de badkamer, en ook nog een op de trap. Overal stapelde de was zich op… nu we voor de verkoop een aantal van deze wasmanden hebben weggehaald, zijn de 2 manden die nog over zijn een stuk sneller vol. En die volle mand breng ik dan snel even naar boven, om daar uit te zoeken en de was aan te zetten. En de was die klaar is? Och, die vouw ik even snel op en leg ik meteen in de kast. Nooit meer overvolle wasmanden met vuile of schone was overal, lekker toch? (Ok, nu nog zien vol te houden als het huis straks verkocht is… 😉 )

Nou, dit waren zomaar een aantal tips op de maandagmorgen 🙂 Heb jij er misschien ook nog een aantal? Laat jouw tips achter bij de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.