Recept: Hazelnootschuimtaart

HAZELNOOTSCHUIM

Een heerlijke uitdaging is het om Hazelnootschuimtaart te maken! Je bent er eventjes mee bezig, maar het resultaat is dan ook om over naar huis te schrijven: net zo lekker als ‘de echte’ van de banketbakker!

Er gaan op internet veel recepten rond, allemaal claimen ze het recept voor dé klassieke hazelnootschuimtaart te zijn, maar bij ons vind je natuurlijk het enige echte recept 😉 .

DSC_0214

Wat ik zelf verwarrend vond toen ik voor het eerst deze taart ging bakken, waren de  vele ‘ingrediënten’-lijstjes. Ik wilde eigenlijk één lijstje waar alles op stond, zodat ik bij het doen van de inkopen niets zou vergeten. Daarom beginnen we dit recept voor de handigheid eerst met een ‘boodschappenlijstje’.

Screenshot_2016-05-10-15-25-10.png wordt weergegevenf63a181e-1ad4-4ba1-b087-aab1fe566275

Dan nu over naar het recept. Het lijkt wellicht een beetje overweldigend, maar ik stel voor dat je er gewoon aan begint! Het valt altijd mee!

Stap 1: hazelnoten voorbereiden:

Verwarm de oven voor op 170 graden. Spreid de hazelnoten uit over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster de hazelnoten 8 tot 10 minuten in de oven. Schep ze halverwege even om en laat ze afkoelen op een rooster.

DSC_0191

Stap 2: hazelnootschuim maken:

Ingrediënten:

  • 150 gr van de zojuist geroosterde hazelnoten (let op, je hebt verderop ook nog 100 gram hazelnoten nodig!)
  • 150 gr eiwit (dat zijn 4-5 eieren)
  • 300 gr poedersuiker

Bereidingswijze:

Verlaag de oventemperatuur naar 130 graden. Houd wat hazelnoten apart voor de garnering en hak de overige hazelnoten fijn in de keukenmachine of met een hamer.

DSC_0196
Klop de eiwitten samen met het poedersuiker in een vetvrije beslagkom tot glanzende, stijve pieken. Vouw daarna voorzichtig met een spatel de gehakte hazelnoten door de eiwitten. Let er goed op dat het beslag luchtig blijft.

DSC_0197

Doe het hazelnotenbeslag in een spuitzak en spuit drie ronde taartbodems met een diameter van 18 centimeter op de bakplaat. Bak deze in 75 minuten droog en laat ze helemaal afkoelen op een rooster.

Stap 3: mokka-boterceme:

Ingrediënten:

  • 300 gr roomboter op kamertemperatuur
  • 300 gr poedersuiker
  • 2 eetlepels oploskoffie

Bereidingswijze:
Dit is eigenlijk te eenvoudig voor woorden, gewoon alles in een kommetje doen en met een mixer door elkaar mengen 😉 .

Stap 4: nougatine:

Ingrediënten:

  • 50 gram suiker
  • 100 gram van de zelf geroosterde hazelnoten

Het maken van de nougatine vond ik zelf het lastigste stuk van de taart, vooral omdat het maken van karamel redelijk snel mis kan gaan. Daarom kan je de nougatine eventueel ook in een zakje in de winkel kopen 😉 .

Wil je je er toch aan wagen, dan begin je met het maken van de karamel. Verwarm de suiker in een pan. Zet het gas niet te hoog, laat de suiker langzaam karamelisseren. Laat het rustig wat donkerder van kleur worden. Weersta de verleiding om er in te roeren. Als de karamel de goede kleur heeft (niet aangebrand) haal je snel de pan van het fornuis en roer je de hazelnoten er doorheen. Pas op, de karamel is heeeeel heet!

DSC_0199

Laat de karamel-met-nootjes op bakpapier afkoelen en hak het na het afkoelen fijn met bijvoorbeeld een hamer.

Stap 5: het opbouwen van de taart 

Plak met een klein beetje mokka-botercrème de eerste taartbodem op de ondergrond waarop je de taart wilt gaan opbouwen. Hiermee voorkom je dat de taart gaat schuiven.

Nu bouw je de taart als volgt op: eerste taartbodem, laag botercrème, tweede taartbodem, laag botercrème, derde taartbodem.

Hierna smeer je de zijkanten van de taart helemaal dicht met botercrème en als je wilt de bovenkant ook.

Voorzie de zijkanten van lekker veel nougatine en decoreer tot slot de taart met toefjes botercreme en de hele hazelnoten.

Nou jongens, als dit geen succes gaat worden op het volgende feestje… 😉

We zien graag jullie eigen creaties, deel ze vooral!

hazelnootschuimtaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.