Zo houd je je huis koel

Tijdens de warme dagen in het jaar hou ik graag mijn huis koel. En dat lukt me elk jaar beter 😉 . Vandaag vertel ik jullie hoe wij thuis het koelen van het huis aanpakken.

Het basisprincipe is eenvoudig:

Warmte buiten, koelte binnen.

Om te beginnen moet je daarvoor een idee hebben hoe warm het overal is, dus het is handig om overal iets van thermometers te hebben.

Houd de buitentemperatuur in de gaten; zo lang het buiten koeler is dan binnen, en de zon schijnt nog niet, zet je alle ramen (en deuren) open. Als de zon schijnt, doe je dit alleen aan de kant van het huis waarvan de ramen/deuren in de schaduw staan.

Zodra de zon op je raam of deur schijnt, houd je die dicht. Liefst met een wit laken, wit gordijn en/of zonwering ervoor. Wit zorgt er namelijk voor dat de zon buiten blijft, en daarmee ook de warmte. Zwarte of donkere gordijnen daarentegen trekken de warmte aan, en maken van je (slaap)kamer in no-time een sauna. Best lekker, maar niet om in te slapen…

Zolang het buiten warmer is dan binnen, houd je het hele huis zo veel mogelijk dicht.

Als het ’s avonds is afgekoeld buiten, zet je weer alle ramen en deuren tegen elkaar open, om het huis goed te laten afkoelen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld ook natte handdoeken op de vensterbank leggen om de boel sneller te laten afkoelen.

Wordt het toch heel erg warm in huis (bij ons worden helaas de slaapkamers erg warm) dan zou je de aanschaf van een mobiele airco kunnen overwegen. Wij hebben op elk van de twee kinderkamers zo’n unit staan en er koelen daarmee de slaapkamers af voor we de jongens naar bed brengen.

Let bij het afkoelen van je huis natuurlijk wel altijd op de veiligheid, huisdieren en inbrekers vinden zo’n open raam of deur natuurlijk reuze handig 😉 .

Wat doe jij om je huis koel te houden en hebben jullie nog aanvullende tips?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.