Recept: Dadeltaart

dadeltaart

Een tijdje terug hebben we samen met een vriendin in Amersfoort van een heerlijke High-Tea genoten. Bij deze high-tea werd ook dadeltaart geserveerd. Niet iets wat mij direct aansprak, maar het bleek super lekker! Eenmaal thuisgekomen ging ik op zoek naar een recept, en deze bleek zo kinderlijk eenvoudig, dat ik ‘m meteen heb uitgeprobeerd. Intussen heb ik deze dadeltaart al een aantal keer gemaakt, wat met verschillende recepten gestoeid, en vandaag deel ik mijn favoriete recept met jullie.

Het woord “taart” vind ik eigenlijk niet helemaal passen bij deze snack; het lijkt qua structuur meer op een soort mueslireep (nee, niet afhaken aub, daar krijg je spijt van!). Qua bereidingswijze lijkt het op arretjescake, en qua uiterlijk lijkt het nergens op. Het ziet er namelijk echt niet lekker uit. Maar probeer het. Echt.

Ingrediënten (voor 4-6 personen)

  • 150 gr dadels zonder pit
  • 100 gr roomboter
  • 50 gr suiker
  • 25 gr walnoten
  • 40 gr Maria-biscuitjes
  • 2 el stroop
  • Met bakpapier bekleed bakje of vorm

Verkruimel de Maria-biscuitjes boven een bakje. De stukjes mogen lekker groot en grof blijven.

IMG_20161002_142748

Weeg de dadels en walnoten af en hak ze in kleine stukjes. Dit kan met de hand (gewoon in stukje snijden/stampen) maar ook in een keukenmachine.

IMG_20161001_130024

Let er op dat de dadels nogal kleverig zijn en dat dit klusje dus net iets meer tijd gaat kosten dan je zou denken 🙂 . Voor dit artikel deed ik alles in de keukenmachine, maar snijden zorgt voor net even wat grotere stukjes, wat ik persoonlijk een tikje lekkerder vind smaken.

IMG_20161001_130254

Laat nu in een (niet te klein) pannetje de boter smelten. Voeg, zodra de boter gesmolten is, de suiker en de stroop toe aan het pannetje en roer dit goed door elkaar tot het een egaal mengsel is (let op dat dit niet gaat koken).

IMG_20161001_130503 IMG_20161001_130918

Als je een egaal mengsel hebt verkregen, voeg je de gebroken koekjes en het dadel-mengsel toe. Roer dit goed door elkaar, en stort het in een met bakpapier bekleed bakje.

Ik gebruikte zelf een kunststof vleeswaren-bakje, omdat ik een niet al te grote dadeltaart wilde maken (we zijn met z’n drietjes en de taart is heel machtig, dus ik vind het zo precies genoeg).

Duw met een lepel of vork de taart goed in de vorm en maak ‘m aan de bovenkant zo plat/glad mogelijk.

(En eigenlijk wil ik dit niet op de foto zetten, want het ziet er echt niet lekker uit, maar dat is het dus wel!)

IMG_20161001_131815

Zet nu je bak voor minstens anderhalf uur in de koelkast zodat het kan opstijven. Na anderhalf uur kun je het uit de koelkast halen, en er bijvoorbeeld kleine vierkantjes of rechthoekige repen van snijden. Enjoy!

IMG_20161001_164736

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.