Eerste hulp bij vlekken (+ gratis vlekkenkaart)

vlekken

Het zal je vast bekend voorkomen: er gaat een glas wijn of cola over je tafelkleed, of je knoeit met saus op je trui… Helaas is er niet één manier om alle vlekken te verwijderen, maar met de juiste informatie en materialen zijn veel vlekken redelijk eenvoudig te verwijderen.


De eerste stap bij een vlek in stof, is het checken van het waslabel. Is het item niet wasbaar, dan kan je deze het beste naar de stomerij brengen.

Bron foto: www.lifestyle-fabriek.nl
Bron foto: www.lifestyle-fabriek.nl

Is het item wel wasbaar, dan is het zaak om snel te handelen:

  • Heb je met iets vochtigs geknoeid? Verwijder dan eerst met een keukenrolpapiertje zo veel mogelijk vocht, zodat het geen kans krijgt om zich verder te verspreiden. Werk hierbij van buiten naar binnen. Probeer zo min mogelijk op de vlek te drukken of hard te wrijven.
  • Een vetvlek kan je het beste zo snel mogelijk besprenkelen met maïzena, zodat het uitdroogt en zich niet verder verspreidt.
  • Als je een flinke dot van het een of ander hebt geknoeid (bijv. ketchup), kan je het beste eerst het overtollige er af schrapen, en dan met een vochtig doekje de vlek deppen.

Daarna kun je de kleding het beste zo snel mogelijk in de wasmachine doen en wassen.

Sommige vlekken vereisen een andere manier van aanpakken. Deze hebben we handig op een rijtje gezet in onderstaande vlekkenkaart. Begin altijd met het uitproberen van het vlekkenmiddel op een klein en onopvallend hoekje. We kunnen namelijk niet garanderen dat elke methode altijd voor elke stof werkt.

Klik op de afbeelding hieronder om een grotere versie van de vlekkenkaart te downloaden.

Tip: print ‘m uit en bewaar op een handige plek (in de keuken bijvoorbeeld).

vlekkenkaart1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.