Huishouden: orde in de CHAOS!

Vinden jullie het ook zo lastig om je huis op orde te houden? Soms laten bloggers/YouTubers het zo gemakkelijk lijken, maar hoewel ik heel gelukkig word van een schoon, opgeruimd huis en een vers opgemaakt bed, komt het me niet aangewaaid. Het zit niet in mijn systeem ingebakken. En als moeder met soms nog gebroken nachten, kom ik vaak gewoon heel veel energie (en tijd) te kort, en dan schiet er wel eens wat bij in. Herkenbaar?

Persoonlijk ben ik daarom eigenlijk altijd op zoek naar manieren om grip op het huishouden te krijgen en te houden. En net als ik denk: ’t loopt best lekker zo, komt de klad er weer in, en moet ik weer aan de bak 😉 .

Vroeger had ik vaak last van CHAOS, het Can’t Have Anyone Over Syndrome (credits: FlyLady). Door de jaren heen heb ik gelukkig wel iets meer grip op het huishouden gekregen, en nu ons huis in de verkoop staat, moet het overal wel netjes blijven!

De term CHAOS komt van het programma FlyLady. Een redelijk intensief programma (als je echt je leven om wilt gooien op dit punt, kan ik het echt aanraden!) maar ook zonder het complete programma te volgen, kun je er veel bruikbaars uit halen. Ik geef je graag een aantal tips, door FlyLady geïnspireerd en aangevuld met tips van mezelf.

1. Deel je huis op in stukjes 

Een heel huis opruimen en schoonmaken kan een enorme klus lijken. Daarom is het zaak om allereerst je huis op te delen in verschillende stukjes. Maak er niet te veel, maar zeker ook niet te weinig: 5-6 stukjes of ‘zones’. Een voorbeeld van de verdeling kan zijn:

  • Zone 1: Voortuin, hal, gang en toilet
  • Zone 2: Keuken en woonkamer
  • Zone 3: Badkamer
  • Zone 4: Slaapkamer 1
  • Zone 5: Slaapkamer 2 + 3, overloop en trappen
  • Zone 6: Zolder en washok

Je ziet, dit is natuurlijk erg verschillend naar aanleiding van hoe je huis er uit ziet 😉 .

Als je nu bedenkt dat je een zone per week gaat aanpakken, dan kun je de zones over je agenda gaan verdelen. Of als je een app gebruikt (zoals Wunderlist), dan kan je het daar in zetten.

Elke week is een nieuwe ronde met nieuwe kansen: het vorige hoef je niet (per se) af te maken, je begint gewoon aan het volgende stukje van je huis. Zo heb je in een week of 5-6 het hele huis een keertje aangestipt en begin je weer bij zone 1.

2. Klusjes per zone

Bekijk per zone wat er precies moet gebeuren, en maak hier afvinklijstjes van. Ga in een week alleen maar aan de slag met het afvinklijstje van de zone die aan de beurt is, en ga de volgende keer dat die zone weer aan de beurt is, verder met de punten die nog open stonden van de vorige keer.

3. Hanteer de 2-minuten-regel

Voor wie ‘m niet kent: de 2-minuten-regel; als het minder dan 2 minuten kost om iets te doen, doe het dan meteen. Op deze manier voorkom je dat allerlei kleine klusjes zich opstapelen en je later op de dag een half uur bezig bent met het opruimen van allerlei dingetjes die je door de dag heen gewoon zonder enige moeite even in het voorbijgaan had kunnen opruimen.

4. Ga niet zitten voor er opgeruimd is

Hoe verleidelijk is het wel niet, om na het eten gewoon even op de bank neer te ploffen. Alle rommel staart je aan, maar je denkt: even uitbuiken en daarna komt het opruimen wel. Nou nee, spreek met jezelf af dat je niet gaat zitten voordat je hebt opgeruimd. Je zult zien dat het opruimen meestal maar een kwartiertje werk is, en daarna heb je alle tijd om heerlijk de rest van de avond zonder schuldgevoel op de bank te blijven hangen. Dat is toch veel fijner?! 😉

Dit waren zomaar een aantal tips, zit er voor jou wat bruikbaars tussen? En wat is jouw ultieme “orde in de CHAOS”-tip? Laat ‘m achter bij de comments!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.