Waspraat #1: Je was stijven?

Bij het schrijven van artikelen over het huishouden probeer ik altijd een beetje in m’n achterhoofd te houden dat het niet tuttig moet worden. Toch zijn er af en toe een aantal dingen die ik vroeger niet wist over de was, en die ik toch echt graag met jullie wil delen. Ik zal ze plaatsen met titel ‘waspraat’, dan kan je ze eenvoudig overslaan als je ze té tuttig vindt ;). Vandaag gaat het over het stijven van de was.

Stijven. Wat ouderwets. Ik hoor het je bijna denken. Wie doet dat vandaag de dag nog? Nou, ik! En ik zal je precies vertellen waarom 🙂 .

Het is niet dat ik al mijn was stijf, en ik ben ook niet dagelijks met stijfsel in de weer. Ik gebruik het vrijwel alleen maar voor overhemden, en heel soms zijn ook onze tafelkleden en bedlakens de klos 😉 maar waarom stijf ik eigenlijk?

Wat je misschien niet verwacht bij het woord ‘stijven’, maak het je was heel soepel en zacht. Het verstevigt als het ware de stof, waardoor deze langer netjes blijft en minder snel kreukt: met name voor overhemden vind ik dit ideaal. Ook zorgt het er voor dat vlekken minder in de kleding kunnen intrekken (zie hier het nut voor het stijven van de tafelkleden). Maar wat ook absoluut meespeelt: ik vind gesteven stof heerlijk aanvoelen. Mmmmmm.

Een eigenschap van stijfsel is dat je het in de stof moet strijken om het effect te merken. Je kunt het dus alleen gebruiken op stoffen die gestreken mogen worden. Het betekent dus ook dat je moet strijken, dus het kost wat extra tijd. Of nouja, overhemden strijk ik natuurlijk sowieso, tafellakens en beddengoed meestal ook wel dus dit nadeel weegt voor mij wat minder zwaar. Stijven kan op twee manieren: de ouderwetse, of de moderne manier. Ik gebruik ze door elkaar.

Ouderwets stijven

Voor het ‘ouderwets’ stijven gebruik je een pakje stijfmiddel. Volgens mij kan je die niet zomaar overal meer vinden, ik koop de pakjes (ik kocht er ooit 2 en doe er heel lang mee) op www.stijfsel.nl. Je doet heel eenvoudig een beetje van dit poeder in de trommel bij je was. Maar je kunt de (schone) was ook rechtstreeks in een oplossing van dit poeder laten weken voor je het droogt.

Voordeel van deze manier van stijven is dat dit echt verreweg het mooiste (en stijfste) resultaat geeft. Ik heb ook twee nadelen gemerkt: als je stijfsel toevoegt aan je was, stijf je alles wat er tijdens die was in de trommel zit. Ook kan je het niet op alle kleuren stof gebruiken: op een donkere stof zou je wit-achtige waas kunnen krijgen.

Modern stijven

Meestal kies ik voor het stijven voor de bovenstaande spuitbus: crack free textielversteviger. Gewoon in de supermarkt te koop, erg eenvoudig te gebruiken, te gebruiken op alle kleuren en voor individuele kledingstukken. Op deze manier stijven is eigenlijk ook gewoon heel eenvoudig: voor het strijken spuit je het te stijven kledingstuk in met deze spuitbus; je laat het even intrekken en strijkt het daarna in.

 

Zelf vind ik de ouderwetse manier van stijven het mooiste resultaat geven, maar de moderne manier is wat gemakkelijker. Mocht je het ook eens willen uitproberen, dan zou ik zeker beide manieren een kans geven!

Nou ben ik benieuwd of na het lezen van dit artikel jouw mening over stijven veranderd is 🙂 Of misschien ga je het zelf ook eens doen? Laat het weten in de comments!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.