Kastanjes poffen

Toen ik laatst tijdens een weekje weg er op uit trok om spulletjes te verzamelen voor onze herfsttafel, kwam ik overal tamme kastanjes tegen! En die zien er niet alleen heel erg leuk uit op de herfsttafel, je kunt ze ook eten. Gepoft zijn ze erg lekker en mijn zoon van 3 wilde ze wel graag proeven.

Tamme kastanjes poffen is helemaal niet zo moeilijk, maar er zijn een aantal dingen waar je goed op moet letten.

Allereerst is het belangrijk te weten dat je een tamme kastanje hebt en geen wilde. Ze zijn niet moeilijk van elkaar te onderscheiden: tamme kastanjes hebben altijd één platte kant, terwijl wilde kastanjes veel meer rond zijn. Ook hebben tamme kastanjes altijd een soort puntje/plukje aan één uiteinde, dit plukje ontbreekt bij wilde kastanjes. Tot slot kan je de kastanjes natuurlijk onderscheiden aan hun bolster: bij een tamme kastanje zitten daar zoveel stekeltjes op dat ze op kleine egeltjes lijken. Wilde kastanjes hebben daarentegen veel minder stekels, maar zijn wel veel robuuster.

 

Op de foto links zie je tamme kastanjes, rechts een wilde.

Let bij het rapen van kastanjes goed op dat je een ‘goede’ tamme kastanje te pakken hebt. Goede kastanjes zijn lekker rond en vol, zijn niet vies en hebben geen kleine gaatjes (van bijvoorbeeld wormpjes). Tijdens het rapen merk je vanzelf welke goed zijn en welke je beter kunt laten liggen.

Voor je begint met poffen, veeg of borstel je de kastanjes even goed schoon, zodat er geen zand of andere troep aan zit. Daarna is het belangrijk om elke kastanje te voorzien van een kruis aan de bolle kant! Doe je dit niet, dan kan de kastanje onvoorspelbaar uit elkaar ploffen, super gevaarlijk!

Daarna is het tijd om te poffen. Smelt wat boter in een koekenpan, en leg alle kastanjes er in. Bak ze een paar minuten tot de kruizen helemaal open zijn gaan staan en de schillen donker(der)bruin geworden zijn. Draai tijdens het poffen de kastanjes af en toe om, zodat ze goed aan beide kanten gaar worden.

Laat de kastanjes nu even een beetje afkoelen, en begin met pellen. Dit is een rotklusje, dus zet een gezellig filmpje of muziekje aan of doe het gezellig samen met iemand.

Zo, onze kastanjes zijn gepeld.

Je kunt de kastanjes nu gebruiken om bijvoorbeeld puree van te maken (aanrader!), of je kunt ze zo opeten. Omdat de structuur een beetje melig is (vergelijkbaar met gekookte aardappel), is het voor de smaak wel lekker om ze dan met een klontje roomboter te eten of, nog lekkerder, met stroop.

Heb jij wel eens kastanjes gepoft en/of in een recept gebruikt?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.