Recept: Champignons in bokbierbeslag

champignons-bokbier

Bokbier is niet alleen lekker om te drinken tijdens de herfst, je kunt er ook nog eens mee koken. Deze champignons in bokbierbeslag zijn een heerlijke borrelhap, maar het is ook een lekker voorgerechtje bij bijvoorbeeld een bokbier-runderstoof (waarvan we vrijdag een recept online zullen zetten).

Ingrediënten:

  • 1 ei
  • 250 gr bloem
  • 1 flesje bokbier
  • 250 gr (fijne) champignons
  • snufje zout

champginons in bierbeslag

Boen de champignons schoon met een borsteltje of een theedoek. Snijd de steeltjes van de champignons af. Zet je frituurpan aan of doe genoeg zonnebloemolie in een stevige pan en warm dit op tot 170-180 graden.

champignons in bierbeslag (2)

Tik het eitje in een kom en mix deze eerste een beetje los. Giet er dan een flinke scheut bokbier bij en mix dit goed door het ei. Voeg dan de bloem toe en mix dit goed door tot een egaal beslag. Voeg dan steeds wat bier toe en mix het steeds tot het bier goed is opgenomen in het beslag. Herhaal tot het beslag de gewenste dikte heeft. Het moet iets dikker zijn dan een normaal pannenkoeken-beslag, ik hield zelf nog een klein beetje bier over.

champignons in bierbeslag (3)

Check of je frituurolie de juiste temperatuur heeft. Ik frituur bijna nooit iets dus ik heb zelf geen frituurpan, en voor die enkele keer dat ik wel wat wil frituren werkt een pan met zonnebloemolie ook prima. Maar het is dan wel belangrijk om de olie op de juiste temperatuur te houden, zowel te warm als te koud zal je eten geen goed doen! Dus ook tijdens het frituren steek ik regelmatig de thermometer in de olie om te controleren of het nog goed gaat.

champignons in bierbeslag (4)

Haal dan de champignons door het beslag. Ik deed dit met behulp van een vork, zo kon ik ze ook makkelijk uit het beslag tillen en in de pan met olie laten glijden. Frituur niet teveel van de champignons in een keer, dan kan de temperatuur van de olie teveel zakken. Frituur de champignons zo’n 5 a 6 minuten, draai ze halverwege even om.

champignons in bierbeslag (5)

Je kunt aan de sliertjes beslag wel zien dat ik geen frituur-pro ben, als het maar goed smaakt toch? 😛

Haal de champignons uit de pan met behulp van een schuimspaan. Laat ze even uitlekken op een bord of schaal waar je wat keukenpapiertjes op hebt gelegd. Herhaal met de volgende lading champignons tot je er zoveel hebt als je wil serveren. 😛

champignons in bierbeslag (6)

Serveer de champignons met bijvoorbeeld knoflook- of chilisaus. Lekker met een koud herfstbokje erbij!

champignons in bierbeslag (7)

Welke borrelhap vind jij het lekkerst bij een bokbiertje?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.