Maak het zelf: Cadeaumapje

cadeaumapje

Het is niet altijd even gemakkelijk om een leuk cadeau voor iemand te vinden. Ik geniet er altijd van om in de winkels een cadeau uit te zoeken wat bij iemand past, maar soms lukt dat even niet. Dan kan je natuurlijk altijd nog geld of een bon geven, maar hoe doe je dat leuk? Bijvoorbeeld in een zelfgemaakt cadeaumapje!

Dit cadeaumapje is heel eenvoudig te maken, en super leuk om te geven! Je kunt er bijvoorbeeld geld in doen, maar ook een cadeaubon, of leuke foto’s, of… vul zelf maar in!

mapje1

 

Wat heb je nodig?

  • Een stuk karton
  • Pakpapier
  • Een stuk gekleurd papier, passend bij het pakpapier
  • Een stuk linkt, passend bij het pakpapier
  • Een schaar
  • Plakband
  • Lijm
  • Evt. een lineaal

Knip uit het karton twee rechthoeken: dit worden de twee zijden van het mapje. Maak ze zo groot of zo klein als je het mapje wilt hebben.

Leg de rechthoeken naast elkaar, ongeveer een centimeter uit elkaar, op een stuk pakpapier. Zorg dat het pakpapier met de mooie kant naar beneden ligt.

mapje3

Breng nu een stuk plakband aan over de hele lengte van de twee stukjes karton, en druk deze goed naar beneden, tot het aan het pakpapier kleeft. Het papier zal hierdoor een beetje kreukelen, maar dat is geen probleem, dat lossen we later op.

Knip eventueel overtollig pakpapier weg, zodat aan alle kanten een rand van ca 1-2 centimeter over blijft (dit hoeft niet netjes).

mapje3

Vouw nu de onderkant van het pakpapier zo strak mogelijk naar boven en plak het op drie plaatsen vast op de twee kartonnetjes: begin met het linker kartonnetje, daarna het rechter kartonnetje en eindig met het vastplakken van het papier in het midden. Ook dit zal er in het midden niet helemaal netjes uit zien, maar dat lossen we later op. Doe hierna hetzelfde aan de bovenkant.

mapje4

Nu vouw je van de hoekjes aan de zijkant een driehoek (zie foto hier onder), en vouw je de zijkanten van het pakpakier zo strak mogelijk over de kartonnetjes naar binnen. Zet dit weer goed vast met plakband.

mapje5

Knip nu een lint op het juiste formaat, zodat deze zowel beide kartonnetjes kan bedekken, en dan ook nog aan beide kanten 10-15 centimeter uit steekt. Het lint leg je vervolgens netjes over de kartonnetjes heen, en zet deze goed vast met plakband.

mapje6

Nu gaan we de middennaad aan de binnenkant afwerken, dit doe je door een reepje pakpapier af te knippen dat een stukje breder is dan hoe ver de kartonnetjes uit elkaar liggen. Vouw van dit strookje papier de uiteindjes om, zodat je zowel aan de boven- als aan de onderkant een strakke vouw hebt.

mapje7

Plak met nu met lijm het pakpapier over de middennaad, en let hierbij op dat je ‘m helemaal naar beneden drukt. Eventueel kan je daarna de zijkanten nog vast zetten met een stukje plakband.

Knip nu uit het gekleurde papier twee rechthoekjes die iets kleiner zijn dan de kartonnetjes.

Lijm de rechthoekjes zorgvuldig op de kartonnetjes, en let er op dat de randjes van het papier goed zijn ingesmeerd met lijm.

mapje8

Laat dit even drogen en… voila! Klaar is je cadeaumapje!

mapje9

mapje10

Als je iets los in dit mapje zou doen, heeft het de neiging om er aan de zijkant weer uit te vallen. Maak daarom je cadeau (geld, cadeaubon, etc) aan het mapje vast met een heel klein stukje dubbelzijdig plakband of bijvoorbeeld een fotosplitje.

Je kunt ook aan de binnenkant nog een persoonlijke boodschap schrijven.

mapje11

 

Waar zou jij zo’n mapje voor gebruiken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.