Maak het zelf: Sint Maarten lampion

Komende zaterdag is het de elfde van de elfde; in sommige stukken van Nederland het begin van het carnavalsseizoen, en in andere stukken van Nederland tijd voor het Sint Maarten feest! Met een zelfgemaakte lampion trekken kinderen langs de deuren om lekkers op te halen. Mijn zoon van 3,5 knutselde een lampion van een melkpak en ik maakte zelf een lampion van zwart karton. Kijken jullie mee hoe we dat deden?

Mijn zoon wilde graag een huisje maken van een melkpak. Hij koos voor een blauw huis.

Allereerst beplakte hij het melkpak aan alle kanten met blauw papier.

Daarna tekende hij precies waar de deurtjes en ramen moeten komen.

Met een klein beetje hulp knipte hij zorgvuldig de raampjes uit, en ik plakte er vloeipapier achter. Wij gebruikten hiervoor gewoon het witte papier waar zijn nieuwe schoenen in verpakt zaten 😉 .

Van oranje papier maakten we een dakje op het huis.

Van geel papier knipte ik stroken, waar mijn zoon kozijnen van maakte.

Boven in de nok maakte ik van ijzerdraad een lusje waarmee zaterdag de lampion aan het lampje gehangen kan worden, en toen was de lampion af!

Het lampje kan via het gat in het dak (waar de melk uit kwam) in de lampion hangen, en mocht dat niet genoeg licht geven, dan kunnen we dmv een deurtje nog een LED-kaarsje in de lampion zelf zetten.

Voor mijn eigen lampion (die ik overigens niet helemaal af maakte, omdat ik zelf niet langs de deuren ga) tekende ik met pen sterren op zwart karton. Met de prikpen (dat was lang geleden!) prikte ik de sterren uit.

Daarna plakte ik paars vloeipapier aan de binnenkant van de lampion.

Dit is dan het effect wat je bereikt als je er een lampion van maakt 🙂 Overigens moet je voor een lampion twee A4-tjes aan elkaar vast maken (bijvoorbeeld met nietjes), omdat de lampion anders te smal wordt en je uitgeprikte figuren niet meer mooi tot hun recht komen.

Met ijzerdraad kan je vervolgens de lampion aan je stokje/lampje vastmaken, maar je zou bijvoorbeeld ook een pijperager kunnen gebruiken.

Wij hopen op een mooie avond komende zaterdag, aan de lampions zal het niet liggen! 😉

Vieren jullie Sint Maarten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.