Maak het zelf: speelklei

klei

Wie wel eens een potje speelklei heeft gekocht, kan eigenlijk niet om de chemische geur heen. Na het kneden en spelen met de klei, ruiken ook je handen er helemaal naar… Er is een alternatief: zelfgemaakte klei. Deze klei is heel snel en eenvoudig te maken met ingrediënten die je toch al in huis hebt, en nog milieuvriendelijk ook.

Ingrediënten:

  • 100 gr bloem
  • ca 75 ml water
  • 50 gr zout
  • 2 el olie naar keuze*
  • 1,5 el citroensap (uit zo’n citroenvormig knijpflesje)
  • voedselkleurstof**
  • optioneel: etherische olie

*gebruik een eetbare olie als je wilt dat de klei “eetbaar” is. Door de hoge concentratie zout zal de klei niet lekker smaken, maar het kan geen kwaad als er eens een hapje van genomen zou worden.

**ik gebruikte food-coloring van Wilton, maar voor een volledig natuurlijke speelklei kan je ook natuurlijke kleurstoffen gebruiken als kurkuma, paprikapoeder of cacaopoeder.

Meng in een kom de bloem, het zout, de citroensap en de olie door elkaar. Als je wilt, kan je ook een of twee druppels etherische olie toevoegen om de klei lekker te laten ruiken.

IMG_20170314_140933919

Breng het water aan de kook en voeg dit beetje bij beetje toe aan het mengsel. Roer steeds met een lepel goed door. Zodra het mengsel klonterig wordt, stop je met toevoegen van water en kneed je het met de hand verder tot een stevige bal.

IMG_20170314_141026438

Nu wordt het tijd om de klei kleuren: ik verdeelde de bal in vier delen en kleurde elk deel door er een klein beetje kleurstof goed doorheen te kneden. Doe dit het liefst met huishoudhandschoenen aan, want geconcentreerde voedselkleurstof geeft af aan je handen.

klein

Je klei is nu klaar om mee te spelen 🙂 . Bewaar de klei altijd in een luchtdicht afgesloten bakje. De klei is ongeveer 6 weken houdbaar en kan daarna gewoon in de GFT bak. Veel plezier met je zelfgemaakte klei!

klei2

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.