Maak het zelf: Kartonnen letter

letter

Toen ik zwanger was van mijn oudste, wilde ik graag een grote (kartonnen) letter op zijn kamertje. Aangezien ik niet zo mobiel was, maar wel creatief, maakte ik die gewoon heel makkelijk zelf. Ik laat je zien hoe!

letter40

Benodigdheden:

  • Karton (bijvoorbeeld van een oude doos)
  • De letter die je wilt maken, groot uitgeprint of getekend op een A4
  • Schaar, mesje, lineaal
  • Snijplank
  • Lijmpistool
  • Plakband
  • Wol
  • Pen of potlood
  • Kopje thee (oké, die heb je niet nodig, maar is wel lekker om er bij te hebben 😉 )

Je begint met het uitknippen van de letter uit papier.

letter41

Met behulp van deze letter als sjabloon, neem je de letter twee keer over op het karton.

letter42

Snijd met het mesje de letters uit het karton. Voor rechte stukken kan je hierbij een lineaal gebruiken.

letter43

letter44

Nu teken je met de lineaal allemaal lange stroken van gelijke breedte op het karton. Zorg dat je de stroken haaks op de ribbels van het karton tekent (zie foto). Ik heb de stroken allemaal 5 cm breed gemaakt.

letter45

Snijd de lange stroken uit het karton. Deze stroken geven straks de ‘dikte’ aan de letters. Ik maak de letter S, dus wil stroken hebben die goed meebuigen met de rondingen van de letter S, dus bereid de stroken voor door ze op te rollen.

Voor de beide uiteindes van de letter, knip ik rechte stukjes van de strook af, die ik niet vouw.

letter46

Nu begin je de stroken aan je letter vast te plakken, dat kan gewoon met plakband.

letter47

Zodra je één strook hebt vastgeplakt, kan je deze aan de binnenkant verstevigen met lijm uit het lijmpistool.

letter48

Plak zo de stroken langs je hele letter, tot hij aan alle kanten een ‘zijkant’ heeft, en een soort bakje is geworden.

Met het lijmpistool maak je nu een lijmrand op de tweede kartonnen letter, zodat je deze daarna als een soort ‘deksel’ op het bakje kunt plakken.

letter49

Verstevig het geheel met wat extra plakband, en zie daar: de letter heeft vorm gekregen!

letter51

Nu ga je de letter versieren. Dat kan eigenlijk op allerlei manieren, maar ik koos ervoor de letter te omwinden met wol. Daarvoor plakte ik eerst mbv het lijmpistool losse stukjes wol over de beide uiteinden van de letter S.

letter52 letter53

Daarna zette ik het eerste stukje wol vast, ook mbv het lijmpistool, en begon ik de wol om de letter te winden. zorg daarbij dat eventueel uitstekende sliertjes wol goed worden weggestopt zodat ze meteen zijn afgewerkt.

letter54

Zo heb ik de hele letter van begin tot eind omwonden met wol. Het laatste stukje heb ik nog weer vast gezet met wat lijm, en het uiteinde van de wol stak ik ter afwerking terug onder de windsels.

letter-resultaat

Voor de volgende baby ga ik denk ik weer zoiets maken, maar dan wil ik de letter anders versieren. Als hij of zij geboren is, zal ik het vast wel op de weblog met jullie delen 😉 .

Hebben jullie wel eens iets zelf gemaakt voor op de babykamer?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.