Maak het zelf: Gehaakte eierdopjes

Over minder dan twee weken is het alweer Pasen en we zijn alweer druk bezig met alle voorbereidingen om het lekker feestelijk te maken. Tijdens mijn zwangerschapsverlof heb ik leren haken, dus daar wilde ik nu wel wat mee gaan doen, in de vorm van gehaakte eierdopjes. Ik ontwierp twee verschillende varianten, en deel vandaag met jullie de patronen.

Versie 1:

1: 4 losse+sluit met hv (4)
2: 1l + 8v in de ring + sluit met hv (8)
3: 1l + (2v in 1v)*8 + sluit met hv (16)
4: 1l + (1v in 1v + 2v in 1v)*8 + sluit met hv (24)

5: 1l + 23v in voorste lus + sluit met hv (24)
6+7+8: 1l + 23v + sluit met hv (24)
Afhechten.

 

Versie 2:

1: 4 losse+sluit met hv (4)
2: 1l + 8v in de ring + sluit met hv (8)
3: 1l + (2v in 1v)*8 + sluit met hv (16)
4: 1l + (1v in 1v + 2v in 1v)*8 + sluit met hv (24)
5: 3l als 1 stokje, 23 st in voorste lus + sluit met hv in eerste st (24)
6: 3l als 1 stokje, 23 st + sluit met hv in eerste st (24)|
7: 3l als 1 stokje, (2l, sla 1v over en haak een stokje)*11x, 2l + sluit met hv (36)
Je haakt nu in toer 8 steeds 3 steken in de ruimtes tussen de stokjes van toer 7, en dan 1hv in het stokje.
8: 1l, (1v, 1st, 1v, 1hv in stokje van toer 7)*12 (48)
Afhechten.

 

Dit is de eerste keer dat ik een haakpatroon heb ontworpen en uitgeschreven, dus hoop dat het helemaal duidelijk is! Mocht je vragen of opmerkingen hebben, dan hoor ik dat natuurlijk graag en als je zelf eierdopjes op basis van een van deze patronen hebt gemaakt, plaats dan je foto op Facebook, Twitter of Instagram met hashtag #smaakhetzelf !

 

Tip van Mirjam: Christine vroeg me om haar zelfgeschreven patronen uit te proberen. Zo gezegd, zo gedaan! Het was voor mij wel even wennen, ik kan al jaren haken, maar ik heb nooit geleerd om patronen te lezen (ik heb leren haken m.b.v. Youtube-video’s 😀 ). Maar ik was vastbesloten om deze patronen te gebruiken, zonder extra uitleg van Christine, en het is gelukt. 😀

Het enige puntje is dat ik de eerste poging met een haaknaald 4 mm heb gedaan, toen werd het eierdopje net iets te groot, waardoor het ei er niet rechtop in bleef staan. Maar met een haaknaald 3,5 mm werden ze precies goed! 😀

 

Heb jij wel eens (paas)versiering gehaakt? Of kan je misschien helemaal niet haken? Deel je ervaringen in de comments 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.