Koken uit de vriezer

uitdevriezer

Zet je graag snel en eenvoudig een handgemaakte maaltijd op tafel? Een goed gevulde vriezer kan je dan helpen! Door maaltijden van te voren voor te bereiden en in te vriezen, bespaar je flink wat tijd op drukke doordeweekse dagen. En de ingrediënten koop je eenvoudig in grote hoeveelheden of in de aanbieding!

Handige basics voor in de vriezer

Bij koken uit de vriezer is het handig om een aantal handige basics altijd in de vriezer te hebben!

Gehakt kan je (groot) inkopen als je een goede aanbieding treft in de supermarkt. Verdeel het gehakt in ziplockzakjes in gebruiksklare porties en ‘sla’ de zakjes plat, zo worden de pakjes stapelbaar en nemen ze de minste ruimte in.

Kip is regelmatig in de aanbieding en lang houdbaar in de vriezer en kan je daarom goed van te voren inslaan. Ook kip kan je in porties verdelen in ziplockzakjes of bijvoorbeeld van te voren al in stukjes snijden.

kip

Vis is weliswaar vers het allerlekkerst, maar het loont altijd de moeite om een aantal stukken diepgevroren vis (koolwitfilet, zalmfilet, scholletjes, gamba’s of bijvoorbeeld een pakje gerookte zalm) in de vriezer te hebben.

Groenten zijn heel goed in te vriezen voor gebruik door bijvoorbeeld een pastasaus. Koop een aantal bakjes champignons, een flink aantal paprika’s, een prei, etc. etc. en maak je eigen diepvriesgroente-mix. Lekkerder, gezonder en goedkoper dan kant-en-klaar.

– Fruit is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je aan een vriezer denkt, maar ook fruit is goed in te vriezen. Snijd het in kleine blokjes of stukjes en verdeel de fruitmix over ziplockzakjes. Je kunt het fruit daarna eenvoudig ontdooien voor gebruik door een toetje, frisse taart of smoothie.

frozen fruit

– Restjes. Wie wat bewaart heeft wat, dus restjes die overblijven van het diner, kunnen zo in een bakje de vriezer in! Je kunt hier bijvoorbeeld bakjes van de Chinees voor hergebruiken.

– Soepen, bouillons en sauzen zijn eenvoudig in grote hoeveelheden te maken. Simpel in te vriezen en eenvoudig te ontdooien… zo heb je nooit meer een pakje of potje nodig, alleen de vriezer!

Tip: IJsblokjeshouders zijn erg handig om restjes jus of andere sauzen in kleine porties in te vriezen. Of denk aan de zelfgemaakte pesto voor een supersnelle pasta pesto, daar komen die ingevroren vis en groenten ook bij van pas. 😉 

Vergeet niet om al je pakjes en bakjes te voorzien van een label of etiket met daarop de inhoud en de datum van invriezen. Super handig zijn ook diepvries-zakjes waarop al een wit vlak met ‘naam’ en ‘datum’ erop die je dan zelf kunt invullen met een stift.

Ben jij al bekend met het concept ‘koken uit de vriezer’ en wat zijn jouw aanraders en recepten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.