Maak het zelf: Kerstkoekjes decoreren

kerstkoekjesdecoreren

Kerst-koekjes zijn niet alleen erg lekker, maar ze zijn ook nog eens heel erg leuk om te maken. Je kunt alleen glazuur gebruiken om te decoreren, maar je kunt ook nog een stap verder gaan met snoepjes, fondant en suikerparels of suikersterren, om maar wat opties te noemen.

kerstkoekjes (1)

We zullen een aantal voorbeelden laten zien en ook een paar tips geven om de koekjes zo mooi mogelijk te maken. Het vergt ook wel een beetje oefening, maar ach zo erg is het toch ook niet als te zien is dat de koekjes helemaal zelfgemaakt zijn toch? 😉

Als basis kun je heel goed ons recept voor suikerkoekjes gebruiken (die je met wat cacaopoeder makkelijk kunt omtoveren tot chocolade suikerkoekjes). Maar ook dit recept voor gingerbread koeken van Laura’s Bakery is erg aan te raden.

 

Kerstkoekjes met alleen witte glazuur:
Dit is erg leuk met koekjes die wat donkerder van kleur zijn, zoals de gemberkoeken, of chocoladekoekjes, zodat de witte tekeningen er goed uitspringen.

kerstkoekjes (4)

 

Gingerbread man:
Deze gemberkoeken zijn zo al heel erg lekker, dus veel glazuur heb je hier niet voor nodig (maar als je glazuur over hebt dan kun je ze bijvoorbeeld ook een kerst-pakje geven, met knopen van zilverkleurige suikerparels). Bij de grotere poppen kun je ook heel goed m&m’s gebruiken als knopen, deze plak je gemakkelijk vast met een klein beetje glazuur.

kerstkoekjes decoreren (8)

 

Chocolade suikerkoekjes in verschillende vormen:
Deze koekjes maakte ik onlangs op mijn werk. Het zijn chocolade suikerkoekjes. Ik versierde ze met (gekleurd) glazuur en suikersterretjes.

kerstkoekjes decoreren (1)

 

Sneeuwvlokken en kerstbomen met fondant:
Je kunt in plaats van glazuur ook fondant gebruiken om je kerstkoekjes te versieren! Rol de fondant uit (gebruik dan poedersuiker ipv bloem, zoals je met het uitrollen van deeg zou doen). Je kunt dezelfde uitsteekvormen gebruiken als voor de koekjes zelf. Dan heb je binnen een mum van tijd een goed passend stukje fondant voor op de koekjes. De fondant plak je op de koekjes met wat verdunt glazuur. Je kunt ze natuurlijk nog verder versieren. Zo maakte ik van een ster een mooie sneeuwvlok!

kerstkoekjes (2)

 

Santa’s boots:
Deze laarzen zijn gemaakt met rode glazuur en mini-marshmallows. Je kunt ook een Candy Cane (grof) vermorzelen en over het glazuur strooien. D

kerstkoekjes (5)

 

Jingle Bells:
Deze bellen maakte ik met gekleurd glazuur, maar je zou ook prima een gele fondant kunnen gebruiken (die had ik alleen niet in huis). Ik maakte de groene blaadjes wel van fondant, en ik maakte de Jingle Bells af met een suikerpareltje tussen de blaadjes.

kerstkoekjes (3)

 

Tips:

Met behulp van een doseerflesje of een speciale decoratiestift kun je hele mooie lijntjes en figuurtjes tekenen

kerstkoekjes decoreren (5)

 

Met behulp van een saté-prikkertje kun je, als het glazuur nog niet (helemaal) is uitgehard, heel goed correcties maken.

kerstkoekjes decoreren (6)

 

Met behulp van een (klein) spuitmondje kun je gaatjes maken in de koeken (voor je ze gaat bakken), voor als je van plan bent om wat van de heerlijke koeken in je kerstboom te hangen!

kerstkoekjes decoreren (9)

Smakelijke kerst!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.