Basisrecept: Glazuur / Royal Icing

glazuur

Als wij vroeger koekjes gingen versieren, maakte mijn moeder glazuur van poedersuiker en water. Tegenwoordig worden koekjes versierd met wat ze noemen ‘Royal Icing’, wat eigenlijk vrijwel hetzelfde recept is, maar dan met de Engelse naam. Jammer eigenlijk, ik vind het Nederlandse woord ook juist zo mooi. Maar goed, hier het recept!

Ingrediënten:

  • 400 gr poedersuiker
  • 60 ml water
  • 10 gr eiwitpoeder
  • kleurstof

Bereidingswijze:

Meng de poedersuiker met het eiwitpoeder (als je dit niet in huis hebt, kan je het eiwitpoeder ook weg laten). Voeg nu het water toe. Pas op, je voegt al snel te veel water toe dus doe dit echt beetje voor beetje!

Meng het water met een vork of klein lepeltje door de poedersuiker tot het glazuur de gewenste dikte heeft. Je zult merken dat het voor sommige toepassingen handig is om een wat dikker glazuur te maken, en voor de grote vlakken juist weer iets vloeibaarder glazuur te gebruiken.

Het glazuur kan je in een spuitzak doen waar je een heel klein stukje van af knipt, of je kunt het met een kwastje of een stokje aanbrengen.

Met glazuur kan je bijvoorbeeld suikerkoekjes versieren.

DSC_0172

 

Op mijn werk gebruikte ik laatst een doseerfles, thuis heb ik ook zo’n fles, om het glazuur op de koekjes aan te brengen.

2016-12-16 08.50.55

Ik vond dat heel fijn werken, je hebt veel controle over hoeveel glazuur eruit komt en wanneer, zowel om lijnen te zetten als om grotere vlakken in te kleuren.

Dit was het resultaat:

2016-12-13 14.41.05

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.