Recept: Kerstjam met cranberries

Nog een laatste kerstrecept voor het echt kerst is: kerstjam!

Wat is kerstjam? Een heerlijke jam met typische kerstsmaken als; cranberries, sinaasappel, kaneel, steranijs en kruidnagel. Bring it on Santa, Ho Ho Ho! 😀

Ingrediënten:

  • 500 gr cranberries (uit de diepvries of vers, kan allebei)
  • sap en rasp van een flinke sinaasappel
  • 3 kaneelstokjes
  • 5 stuks steranijs
  • ongeveer 6 kruidnagels
  • 400 gr geleisuiker
  • ongeveer 200 ml water (indien nodig)

 

Als je cranberries uit de vriezer gebruikt, laat ze dan eerst een poosje ontdooien.

Doe de cranberries met alles behalve de geleisuiker en water in een pan met een dikke bodem. Zet dit op een zacht vuur en laat lekker pruttelen tot de cranberries uit elkaar beginnen te vallen. Roer de boel wel regelmatig om.

Ik lette even niet goed op en toen was het al teveel ingedikt en bijna aangebrand. Dit loste ik snel op door een flinke scheut water toe te voegen. Nog net op tijd en na even flink roeren kwam het allemaal goed. 😉

Ik besloot om de staafmixer erop te zetten terwijl de kaneelstokjes en de steranijs er nog in zaten, om zoveel mogelijk van die smaken te behouden. Dit zorgde wel voor behoorlijk wat extra spatgevaar. En omdat ik hierna dus ook niet helemaal zeker was dat er misschien nog scherpe stukjes kaneel of steranijs in zaten, besloot ik de boel voor de zekerheid ook nog maar door een zeef te halen.

Ik had hier achteraf dus een beetje spijt van, maar ik besloot om ook dit te delen zodat je kunt zien dat ook hier niet altijd alles in 1 keer goed gaat. En je weet gelijk waarom ik het volgende adviseer:

Als je niet zo zeker van je zaak bent, of niet zo’n zin in gedoe hebt dan raad ik aan om de kaneel en steranijs er eerst uit te vissen voor je de boel gaat pureren. Dat ga ik bij de volgende batch iig wel zo doen. Maar met de smaak is niets mis, dus ondanks het extra gedoe ben ik heel blij met de jam. 😉

Zorg ervoor dat je gesteriliseerde potten en deksels hebt klaarstaan op een theedoek. Giet dan de geleisuiker bij de jam, roer de suiker er goed doorheen en laat op een laag vuur aan de kook komen. Laat 4 minuten zachtjes koken. En giet het daarna gelijk in de potten, giet de potten niet helemaal vol, laat ongeveer 1 cm onder de rand vrij. Als je de potten tot aan de rand vult dan zullen de deksels er snel vanaf ploppen omdat de hete lucht nergens heen kan.

Draai snel de deksels er goed op (pak de potten niet op met blote handen, veel te heet, gebruik een extra theedoek of handdoek) en zet de potten 5-10 minuten op de kop, op een theedoek. Draai ze daarna weer rechtop.

En klaar is je kerstjam! Je kan het met vanalles combineren, met vlees, met kaas. Of gewoon lekker op je boterham smeren. Het smaakt en ruikt in ieder geval heerlijk naar kerst! 😉

 

Variatietip: Je kunt er trouwens ook voor kiezen om het niet te pureren en er een soort compote van te maken. Voeg dan gewone suiker, naar smaak, toe. Roeren en laten pruttelen tot de suiker is opgelost. Giet het dan in gesteriliseerde potten om het te bewaren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.