Recept: Sinaasappel-kwarktaart (met spiegel)

kwarktaart

Wij zijn gek op kwarktaart. Ze zijn lekker fris en licht, makkelijk om te maken. En er valt veel te variëren met de smaak, door simpelweg fruitsap en/of stukjes vers fruit toe te voegen. Afgelopen jaar publiceerden we al een recept voor een kokos-limoen kwarktaart, vandaag delen we een recept voor een sinaasappel kwarktaart, met zo’n mooi spiegellaagje er bovenop.

sinaasappel kwarktaart (1)

Ingrediënten taart:

  • 200 gr Maria biscuitjes
  • 75 gr roomboter
  • 5 el abrikozenjam (zonder stukjes)
  • 10 blaadjes gelatine
  • 4 perssinaasappels
  • 500 gr volle kwark
  • 250 ml slagroom
  • 50 gr suiker

Ingrediënten spiegel:

  • 4 perssinaasappels (ongeveer 300 ml sap)
  • 4 blaadjes gelatine

Bekleed de bodem en rand van een springvorm (24 cm) met bakpapier.

sinaasappel kwarktaart (3)

Verkruimel de Maria biscuitjes, dit gaat het makkelijkst met een keukenmachine, maar kan ook met de hand of een vijzel. Doe de koekkruimels in een kom.

Doe de boter en jam samen in een pannetje, laat dit op een laag vuurtje smelten. Blijf wel constant roeren zodat de jam niet verbrand. Als alles is gesmolten en goed vermengd, dan giet je het boter-jam mengsel bij de koekkruimels. Meng gelijk goed door, tot alle koekkruimels onder de boter zitten.

sinaasappel kwarktaart (4)

Schud de koekkruimels dan in de springvorm en druk, met de bolle kant van een lepel, goed aan tot een stevige bodem. Zet de springvorm dan even in de koelkast terwijl je met de kwarkvulling aan de slag gaat.

sinaasappel kwarktaart (5)

Leg de 10 blaadjes gelatine in een kom/bak met koud water om te weken. Dit heeft ongeveer 10 minuten nodig. Ondertussen kun je de sinaasappels persen. Doe het (gezeefde) sap in een pannetje en warm op een laagje vuur op.

Knijp 1 voor 1 de gelatine blaadjes uit, voeg ze bij het warme sinaasappelsap en roer met een garde tot het is opgelost voor je het volgende blaadje erbij doet (de blaadjes lossen heel snel op, dus je bent er niet lang mee bezig 😉 ).

Als alle gelatine is opgelost haal je het pannetje van het vuur en laat je het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.

sinaasappel kwarktaart (6)

Klop de slagroom samen met de suiker op tot het redelijk stevig (maar nog wel luchtig) is.

Doe de kwark in een andere kom en voeg beetje bij beetje het gelatine sinaasappel mengsel erbij. Roer steeds goed door tot de kwark en het sap weer 1 geheel vormen voor je de volgende scheut erbij doet. Als je al het sap door de kwark hebt gemengd schep je de slagroom erbij. Spatel dit rustig en voorzichtig door de kwark tot het een glad mengsel is.

sinaasappel kwarktaart (7)

Haal de koekbodem uit de koelkast en giet de kwarkvulling er bovenop. Zet het dan weer terug in de koelkast en laat de kwarktaart minstens 3 uur opstijven. Daarna kun je hem gelijk serveren. Maar je kunt hem vlak voor het serveren ook versieren met bijvoorbeeld partjes sinaasappel of mandarijn, maar ook met geraspte sinaasappelschil.

Wij gingen nog een stapje verder door een spiegel van sinaasappelsap te maken. Wat helemaal niet moeilijk is, maar je moet er wel weer extra geduld voor hebben.
Je kunt bijvoorbeeld ook de kwarktaart zelf de avond ervoor al maken en de dag van serveren pas de spiegel erop, zolang je er maar voor zorgt dat de timing goed is 😉 .

sinaasappel kwarktaart (8)

Voor de sinaasappel-spiegel week je de 4 gelatineblaadjes 10 minuten in koud water. Pers de sinaasappels uit en doe het (gezeefde) sap in een klein pannetje. Warm dit eventjes op, meng dan 1 voor een de gelatineblaadjes erdoor tot ze opgelost zijn. Je doet dus hetzelfde als voor de kwarkvulling, maar met minder gelatine.

Laat het mengsel dan afkoelen tot kamertemperatuur. Giet het vervolgens over de opgesteven kwarktaart en zet hem weer terug in de koelkast. Laat ook het spiegel-laagje weer zo’n 3 uur opstijven voor je de taart uit de vorm haalt en serveert.

sinaasappel kwarktaart (10)

Hoe shiny is die spiegel! Mooi toch, en helemaal niet zo moeilijk. Maar het zorgt wel een een extra wauw-effect. 😀

sinaasappel kwarktaart (11)

Wat is jouw favoriete smaak kwarktaart?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.