Recept: Borstplaat

Als ik terug denk aan hoe wij thuis vroeger Sinterklaas vierden, dan komt er onlosmakelijk de associatie met zelfgemaakte borstplaat. Lekkerder dan uit de winkel en in mijn herinnering heel simpel te maken. Toch lukte het me lange tijd niet om borstplaat te maken zoals vroeger. Het recept dat in mijn hoofd zat, klopte niet en mijn moeder kon het zich ook niet meer precies herinneren.

Na veel uitproberen, rondvragen, Googlen en nog meer uitproberen, is het me nu toch gelukt. Borstplaat zoals vroeger.

Ingrediënten:

  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 4 eetlepels slagroom
  • 2 eetlepels water
  • Smaakje voor de borstplaat: enkele druppels vanille-essence, enkele druppels rum, een eetlepel oploskoffie of een lepel chocoladepoeder

Voor je begint met het bereiden van de borstplaat, maak je met behulp van bakpapier een bakplaat of bakvorm klaar.

Laat de suiker met water en room in een steelpannetje smelten en breng het al roerend (met een houten lepel) op laag vuur aan de kook.

Blijf roeren tot de suiker smelt en laat het mengsel ca. 5 minuten zachtjes doorkoken. Laat regelmatig de opgeloste suiker van de lepel lopen. Op het moment dat de laatste druppel gesmolten suiker als dunne draad aan de lepel blijft hangen, haal je de pan van het vuur nemen. Nu voeg je het smaakje toe.

Roer met de houten lepel de suikersiroop krachtig door, zodat de suikerstroop snel afkoelt. Blijf roeren, ook langs de wand van de pan, tot het mengsel een krassend geluid gaat maken.

Schenk dan nu het borstplaatmengsel direct in de vorm. Druk tijdens het schenken de vorm goed tegen de bakplaat aan, zodat de vloeibare suiker er niet uitloopt (dit moet snel gebeuren, want de suiker gaat nu snel stollen.) De borstplaat laten afkoelen en goed hard laten worden.

Na 15 minuten de vormen met borstplaat voorzichtig over het bakpapier schuiven zodat ze loskomen. Vormen omdraaien en de andere kant van de borstplaat laten drogen, Als de borstplaat helemaal hard is, de vormen verwijderen en de borstplaat op een schaal leggen. (Als je de taartvorm gebruikt: helemaal hard laten worden, het aluminiumfolie verwijderen en de borstplaat met een nat mes in stukken snijden.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.