Recept: dulce de leche

Als ik in een recept iets met caramel doe, dan maak ik dat eigenlijk altijd in een pannetje met suiker. Maar er is ook een simpeler manier om caramel te maken. Of nouja, het is dulce de leche. Een soort fudge-achtige caramelpasta. Superrrrrrr lekker en heel eenvoudig om te maken. Je hebt maar één ingrediënt nodig.

Ingrediënten:

  • Blik gecondenseerde melk

Gecondenseerde melk is ingedikte melk waar extra suiker aan is toegevoegd. In steeds meer supermarkten is dit tegenwoordig gewoon van het huismerk te koop. Als je gecondenseerde melk lang verwarmt, gaat de suiker carameliseren en krijg je een heerlijk romige caramelpasta.

Zet het blik in een grote pan water. Zorg dat het blik helemaal onder water staat. Blijf dit ook tijdens het koken regelmatig controleren; als het blik niet helemaal onder water staat, zou het kunnen ontploffen.

Breng het water aan de kook en laat het 3 uur lang zachtjes doorkoken.

Haal het blik met een spatel of vleestang uit het water en laat het afkoelen. Mocht je er niet meteen mee aan de slag gaan, plak dan een sticker op het blik zodat je kunt onthouden wat er in zit en wanneer je het hebt gemaakt.

Dulce de leche is in ongeopend blik ongeveer een jaar houdbaar. Geopend is het een week houdbaar, maar bewaar het dan wel in de koelkast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.