Recept: Gemberthee

gemberthee

Gember. Door zijn uitgesproken en prikkelende smaak is het een knol die veel verschillende emoties oproept: love it or hate it. Voor zwangere vrouwen wordt gember nog wel eens als ‘wondermiddeltje’ gebruikt tegen ochtendmisselijkheid, en zodoende heb ik zelf menigmaal een kop gemberthee gemaakt!

Zelfs als je van een hap pure gember moet griezelen (zoals ik) kan de smaak van gemberthee je nog verrassen. Heerlijk warm en tintelend voor in de winter, en fris en prikkelend voor in de zomer (al zou ik het dan vooral aanraden als ijsthee), verse gemberthee maak je in een handomdraai! Het onderstaande recept is genoeg voor ongeveer 2 koppen thee, en kan naar eigen smaak worden uitgebreid door het toevoegen (of weglaten) van allerlei kruiden en smaakmakers.

Ingrediënten:

  • 500 ml water
  • een stuk van ca 3-4 cm verse gember
  • 2 eetlepels honing
  • scheutje citroensap

Bereidingswijze:

Snijd de gember in plakjes en breng dit samen met het water, de honing en een scheutje citroensap in een steelpannetje aan de kook.

Kook het ca 10 minuten, en zeef alle gemberstukjes uit de thee. Goed roeren voor het serveren!

3B4B5808A1

Variatietips:

  • In de zomer kan je de gemberthee in de koelkast laten afkoelen. Serveer het met ijs en schijfjes citroen
  • Als recept tegen verkoudheid kan je (rode) peper, kruidnagel en kaneel mee koken. (Niet voor watjes!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.