Recept: Simpele Indonesische satésaus

Hoera, in navolging op onze Amerika-week, presenteren wij vandaag een Indo-week! Deze week publiceren we vijf heerlijke Indonesische recepten. Met een Nederlandse twist uiteraard.

Toen ik 10 jaar geleden mijn man leerde kennen, had ik waarschijnlijk nog nooit Indonesisch gegeten. Ja, wat je bij een Chinees-Indisch restaurant kunt halen, maar dat is eigenlijk stiekem meestal heel erg Nederlands eten… 😀

Tegenwoordig eten we regelmatig Indonesisch, en ben ik het ook zelf gaan maken. Met een mix aan recepten van familie, Serena, Google en de buurvrouw, ben ik zelf gaan experimenteren en gaan zoeken naar de juiste verhouding tussen smaak en bereidingstijd 😉 .

Vandaag deel ik met jullie het oh-zo-makkelijke recept voor satésaus! Veel lekkerder dan die uit een kant-en-klaar potje en eigenlijk net zo snel op tafel. Eén tip vooraf: gebruik geen Calvé pindakaas, want die smaak is zó ‘herkenbaar’ dat je het idee hebt pindakaassaus te eten. Elke andere pindakaas is wel oké, maar liefst niet met stukjes noot. Je kunt ook zelf pindakaas maken natuurlijk, dat is zo gepiept met ons pindakaas-recept.

Ingrediënten:

  • 250 ml water
  • 60gr pindakaas
  • 1 eetlepel sambal oelek
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 2 eetlepels ketjap
  • 1 eetlepel (natuur)azijn
  • Blokje santen of een scheutje kokosmelk  (en ja ik weet dat santen officieel geen Indonesisch ingrediënt is, maar ik vind het fijner werken dan kokosmelk en verspil er minder van)
  • Scheutje plantaardige olie om in te bakken (ik gebruik arachideolie)

Doe een scheutje plantaardige olie in een steelpannetje, en fruit hierin de sambal.

Voeg de pindakaas en het water toe en roer tot er geen klontjes meer in zitten.

Voeg nu de suiker en de ketjap toe aan de saus en tot slot het blokje santen of een scheutje kokosmelk.

Blijf roeren tot de saus geen klontjes meer heeft en de juiste dikte heeft bereikt.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.