Basisrecept: Botercreme

botercreme

Botercrème is toch wel een must voor een enthousiaste thuisbakker. Je kunt er taarten mee afsmeren voordat je ze met fondant bekleed, of je kunt er mooie (grote of kleine) toeven mee maken op je (cup)cake of taarten ter decoratie.

White Round Cake Topped With Yellow Slice Fruit

Dit is een heel fijn basisrecept. Deze botercrème is echt makkelijk om te maken en hij is ook heel snel klaar. Ik heb wel eens een ingewikkeldere botercrème proberen te maken, maar dat lukt helaas niet zo goed. Allemaal klontjes erin, niet appetijtelijk bovenop je cupcake kan ik je vertellen! Maar deze is echt ideaal, ook omdat je er na het maken van het basisrecept echt alle kant mee uit kunt qua smaakmakers.

Botercreme

  • 250 gram poedersuiker
  • 250 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 2 eetlepels heet water

botercreme (1)

Mix de boter in een kom tot het een beetje luchtig is, voeg dan beetje bij beetje de poedersuiker toe en mix dit er goed doorheen (als je alle poedersuiker er in één keer bij doet dan vliegt het overal heen zodra je de mixer aan zet, geen aanrader 😉 ).

Dan mix je er een eetlepel heet water doorheen. Dit is de basis botercrème, nu kun je ook hier verschillende ingrediënten bij doen zodat de botercrème helemaal past bij de smaak cupcake of taart. Je kunt er bijvoorbeeld chocoladepasta doorheen mengen, maple syrup of rasp er wat citroen/limoen schil bij voor een fris smaakje.

vaderdag cupcakes (8)

Doe de botercrème in een spuitzak, eventueel met spuitmondje. Ik gebruik meestal een stervormig-spuitmondje (om bijvoorbeeld cupcakes te decoreren), maar zonder kan natuurlijk ook. Leg de spuitzak met botercrème eventjes (een kwartiertje) in de koelkast om hem wat steviger te laten worden, vooral verstandig als je een spuitmondje gebruikt om een leuk effect te creëren op de cupcakes.
Een te zachte botercrème zakt namelijk gewoon weer uit. Maar als je de botercrème te lang in de koelkast laat liggen dan valt er weer niet mee te spuiten (mocht dat toch gebeuren dan kun je de botercrème weer terug in een kom doen en opnieuw even luchtig kloppen met de mixer).

botercreme (4)

Tip: Als je de spuitzak in een groot glas doet en de rand van de zak om het glas vouwt dan is de spuitzak heel makkelijk te vullen!

Wat is jouw favoriete smaak botercrème?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.