Inspiratie: Apenbordje

“Mama mag ik een koekje? Ik wil wat eten”. Vaste prik hier in de middag. Mijn zoon wil tussen lunch en avondeten altijd nog een snack. Een koek vind ik meestal geen goed idee, dus ik probeer deze behoefte dan creatief in te vullen. Soms kies ik voor een rijstwafel of toch dat koekje, maar er is een leukere manier! Het apenbordje, oftewel de monkey platter.

Het idee is eigenlijk heel eenvoudig: leg van allerlei (gezonde!) dingen een klein beetje op een schaaltje in hapklare stukjes. Je kind kan zelf kiezen wat hij of zij wil eten en zal zo ook eerder geneigd zijn om bijvoorbeeld groente te eten of iets te proeven wat hij nog niet eerder geproefd heeft.

IMG_2065
(Bron foto)

Ik probeer een apenbordje altijd te vullen met producten uit verschillende groepen: wat fruit, wat groente, wat eiwitten. Kinderen weten namelijk precies wat ze nodig hebben. Ze hoeven dan ook niet alles op te eten (of misschien snoep je zelf wel een beetje mee?)

Je kunt met een apenbordje zo creatief zijn als je maar wilt; rolletjes van vlees met een stukje komkommer, blokjes kaas, bloemkool roosjes, worteltjes, dadels, gedroogde cranberries, tomaatjes, stukjes fruit… net wat je in huis hebt!

monkey platter, je dreumes laten proeven
(bron foto)

Ook kan je zo’n bordje combineren met een lekkere gezonde dip. Roer eens wat komkommer en kruiden (knoflook & munt) door de yoghurt of maak eens hummus. Super lekker en een heel leuke manier om allerlei smaken te ontdekken.

Maak jij wel eens een apenbordje, en wat leg je er allemaal op?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.