Klassieke muziek voor kinderen

Van Bach tot Bernstein - Spelenderwijs Leren Luisteren - Various Artists

Wat je misschien niet van mij weet, is dat ik heel lang viool gespeeld heb. Als meisje van 8 begon ik er mee en ik ben dit tot in mijn studententijd blijven doen, toen ik door een blessure noodgedwongen moest stoppen. Klassieke muziek heeft daarom een speciaal plekje in mijn hart (en leven) en dit wil ik dan ook aan mijn kinderen meegeven. Ik zocht daarom naar fijne Spotify playlists om mijn kinderen te laten kennismaken met klassieke muziek. Vandaag deel ik er een paar met je.

Al deze playlists kun je afspelen in Spotify, een gratis app om muziek mee te luisteren en te delen. Super handig šŸ™‚

1. Van Bach tot Bernstein

Deze playlist staat boordevol toegankelijke muziek voor kinderen. Ik zet ‘m vaak op als achtergrondmuziek en mijn jongens vinden het heel leuk om er naar te luisteren.

2. Carnaval der dieren

Als klein meisje vond ik dit zelf ook erg leuk: het Carnaval der dieren. Elk nummer vertolkt een (groep) dieren, en die zijn in de muziek te horen. Wij maken er altijd een spelletje van: welk dier hoor je? En daarna doen we het dier na. Grote stappen bij de olifant, druk rond springen bij de kangoeroes… altijd een succesje ;).

3. Mozart

Misschien niet per se helemaal bedoeld voor kinderen, maar deze playlist met stukken van Mozart vind ik erg toegankelijk en zet ik regelmatig aan als fijne achtergrondmuziek tijdens het spelen.

4. Peter en de wolf

Mijn kinderen zijn er nog wat te jong voor, maar voor wat oudere kinderen is Peter en de Wolf een erg leuk verhaal. De muziek van Prokofjev ondersteunt het verhaal en je hoort in de muziek het verhaal terug. Wij hadden hier vroeger een LP van en die heb ik grijs gedraaid ;). Hier in een uitvoering van het Metropole Orkest, maar er staan verschillende versies op Spotify.

5.Ā Efteling

Ook heel toegankelijk is uiteraard de muziek van de Efteling! En ja, dit valt ook onder klassieke muziek šŸ™‚ Oke misschien niet alle liedjes, maar de muziek van het spookslot of van de Droomvlucht zijn echt klassiek. Heerlijk om naar te luisteren en je raakt er meteen van in een fijne stemming.

 

6.Ā Sonneveld

Tot slot wil ik deze playlist nog even genoemd hebben: de leukste nummers van Sonneveld. Niet echt klassiek, maar (als je er van houdt) wel heel leuk voor kinderen. En hoe leuk is het als je kind spontaan begint zingen: “we gaan naar buiten, waar de vogeltjes fluiten, waar het zonnetje zo heerlijk schijnt…”

 

Heb jij nog leuke aanvullingen of aanraders? Laat ze achter in de comments!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.