Wasbare billendoekjes

Met een kind in de luiers produceer je nogal wat afval. We zijn daarom bij onze oudste zoon al snel overgestapt op een combinatie van wasbare luiers en wegwerp luiers. De stap naar wasbare billendoekjes was een logisch vervolg, en eigenlijk een super goede aanrader.

Ongemerkt gaan er op een dag best veel billendoekjes de prullenbak in. Wij vonden dit voor het milieu niet nodig, en keken of het ook anders kon. Ik knipte een fleecedeken tot kleine lapjes en wilde deze gebruiken als wasbare billendoekjes. Helaas werkte dit niet zo goed (het ging enorm pluizen en de kleur gaf af in de was), dus investeerde ik in bamboe doekjes van het merk Cheekywipes.

De wasbare billendoekjes bleken heel eenvoudig in gebruik; je vult een bakje met water, voegt een paar druppels etherische olie toe, legt de doekjes er in en laat ze op de kop staan tot de doekjes helemaal vochtig zijn. Aan ongeveer 20 doekjes heb je absoluut genoeg.

En dan… poetsen maar. Het ergste vuil veeg ik eerst aan de luier, of ik gebruik een (1) wegwerp doekje, want ik wil geen ontlasting in mijn wasmachine. Maar dat is ieders eigen keus natuurlijk. Daarna doe ik de rest met een wasbaar doekje. Met één wasbaar doekje kan je veel meer poetsen dan met één wegwerpdoekje, dus je hebt er lang niet zoveel van nodig. Wel moet je daarna even kort wachten met de schone luier omdoen, omdat de billetjes natuurlijk een klein beetje vochtig zijn. Maar daarna voelt het schoon en fris; alsof je met een washandje de billetjes hebt gewassen.

Het vuile doekje doe ik in een waszakje en een vol waszakje gaat met de eerstvolgende was mee. Met twee kinderen draait er elke dag wel een was, dus dat komt altijd wel uit. Na een dag of twee, drie gooi ik het restant aan schone doekjes samen met de vuile doekjes in de wasmachine, zodat ze niet de kans krijgen om schimmel te vangen of muf te gaan ruiken.

Ik ben erg tevreden over het gebruik van wasbare billendoekjes. Is het misschien ook iets voor jou? Of houd je het bij wegwerp?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.