Basisrecept: Soesjesdeeg

soesjesdeeg

Oh soesjes! Slagroomsoesjes, met of zonder laagje chocolade. Soesjes gevuld met banketbakkersroom, lemon curd of chocolademousse. Of juist soesjes met een hartige vulling, bijvoorbeeld krabsoesjes! Je kunt ze zo op een schaal uitserveren of er een heuse toren mee bouwen (croquembouche, dat staat nog op mijn bakken-bucket-list 😛 ).

Kortom met soesjes kun je alle kanten. Maar het begint allemaal met het soesjesdeeg. Vandaar dat we een basisrecept voor soesjesdeeg met jullie willen delen. En het blijkt helemaal niet zo moeilijk te zijn als je misschien van te voren dacht.

Ingredienten:

  • 4 eieren
  • 100 ml melk
  • 100 gr bloem
  • 100 ml water
  • 100 gr boter
  • snufje zout

soesjesdeeg (1)

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snijd de boter in wat kleinere stukken en doe het samen met de melk en het water in een pan. Breng het rustig aan de kook.

soesjesdeeg (4)

Roer af en toe zodat het water en de melk zich goed mengen met de smeltende boter. Als het mengsel begint te koken haal je de pan van het vuur.

soesjesdeeg (6)

Doe beetje bij beetje de bloem bij het boter-mengsel, terwijl je met een garde roert/klopt. Het wordt een beetje een korrelig/kruimelig mengsel.

soesjesdeeg (7)

Zet de pan dan op een laag vuurtje (zodat de bloem gaart) en roer met een spatel steeds door. Uiteindelijk wordt het mengsel vrij stevige een bal die loslaat van de pan. Dan kun je de pan weer (en voor het laatst) van het vuur halen.

soesjesdeeg (8)

Roer nu een voor een de eieren door het mengsel. Doe dit wel snel, zodat de eieren niet stollen voordat ze in het deeg zijn opgenomen.

soesjesdeeg (11)

Elke keer als je er een ei doorheen begint te roeren laat het deeg ‘los’. Maar blijf steeds roeren tot je weer een samenhangend deeg hebt voor je het volgende ei erbij doet. Het is een vrij stevig deegje, en dat moet ook. Als het vloeibaar zou zijn dan kun je er geen soesjes mee spuiten.

soesjesdeeg (12)
De foto werd wazig omdat ik met rechts toefjes aan het opspuiten was en daardoor met mijn linkerhand een foto moest maken. Actie-bak-foto’s zijn niet makkelijk als je het in je eentje aan het doen bent. :’)

Doe het deeg in een spuitzak en spuit op een met bakpapier beklede bakplaat kleine toefjes. Toefjes van ongeveer een cm voor slagroomsoesjesformaat. (Je kunt ook soezen in formaat Bossche bol maken, maar ik durf niet te zeggen hoe groot de toeven dan moeten zijn.)

soesjesdeeg (13)

Maak je vinger steeds nat met een beetje water (zodat het deeg niet aan je vinger blijft plakken) en druk de puntjes van de toefjes een beetje plat. Zet dan je bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de soesjes in ongeveer 20 minuten af. Kijk na een kwartiertje even hoe het met ze gaat. Als ze al mooi bol zijn en een lekker kleurtje hebben kun je ze uit de oven halen.

soesjesdeeg (15)

Maak met een scherp mesje een gaatje onderin de soesjes, leg ze op de kop terug op de bakplaat en bak ze nog een paar minuten gaar. Zo zullen ze van binnen ook goed droog bakken en is de kans dat ze inzakken bij het afkoelen veel kleiner.

soesjesdeeg (19)

En dan zijn je soesjes klaar. Laat ze afkoelen voor je met een vulling in de weer gaat. Ik vulde ze deze keer gewoon met slagroom en doopte ze in gesmolten chocolade. Ik gebruikte chocolade met 72% cacao, een aanrader! Mijn moeder vond ze ook ‘veeeel te lekker!’  😉

Wat is jouw favoriete soesjesvulling?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.